بسیاری از زیباجویان بعد از جراحی بینی با عوارضی مواجه میشوند که بهمنظور رفع سریعتر آنها مجبورند مراقبتهایی را که توسط پزشک توصیه میشود رعایت کنند. اما جدای از این عوارض، زیباجویان تمایل دارند رضایتبخشترین نتایج را از عمل زیبایی دریافت کنند و به همین دلیل اغلب در رعایت مراقبتهای بعد از جراحی بینی حساساند. ورزش بعد از جراحی بینی یکی از این مراقبتهاست که حتماً باید به آن توجه کنید.
دوره نقاهت و بهبود بعد از جراحی بینی
اگر شما نیز یکی از افرادی باشید که جراحی زیبایی بینی انجام داده یا حداقل برای انجام آن تمایل دارد، حتما به این فکر کردهاید که ورزش و فعالیت بعد از جراحی چگونه است؟ این سؤال بهخصوص برای ورزشکاران و افرادی که قبل از جراحی ورزش کردهاند و مایلاند هرچه سریعتر به برنامه ورزشی خود باز گردند حائز اهمیت است. برای پاسخ به ابهامات شما عزیزان ابتدا باید به این مسئله بپردازیم که فرایند دوره نقاهت و بهبود بعد از جراحی چگونه است؟
در دوره نقاهت بعد از جراحی بینی که ممکن است تا 6 ماه نیز به طور بیانجامد، هر کاری که انجام میدهید میتواند بر نتایج جراحی بینی و سرعت بهبود شما تأثیر بگذارد. بعد از جراحی بدن برای ترمیم خود از تمام منابع استفاده میکند و در این مدت باید به گونهای رفتار کنید که شرایط بهبود مهیا باشد. در این هنگام ورزش بعد از جراحی بینی میتواند علاوهبر تشدید عوارض، نتایج جراحی بینی را نیز بهطور کامل تغییر دهد.
از طرفی سرعت بهبود در شرایط یکسان در هر فرد متفاوت است؛ بهعنوان مثال فردی که مستعد خونریزی است، ممکن است تا چند روز خونابه را از حلق خود خارج کند. در مقابل در فرد دیگری ممکن است بعد از چند روز حتی زخمهای جراحی نیز بهبود یافته و اثری هم از آنها نماند. در هرصورت انجام ورزش بعد از عمل بینی با افزایش ضربان قلب و فشار خون باعث فشار به ناحیه تحت درمان شده و میتواند تورم آن را تشدید کند.
چرا ورزش سنگین بعد از جراحی بینی محدودیت دارد؟
در دوران نقاهت بدن فرد ضعیف شده و تمام انرژی خود را برای بهبود و التیام آسیبهای بافتی میگذارد. ورزش یا هر فعالیت سنگین دیگری میتواند باعث خونریزی در محل جراحی یا نشت خون به بافتهای اطراف شود؛ این مسئله میتواند ناشی از افزایش جریان خون باشد یا میتواند به دلیل فشار عضلات صورت بهوجود بیاید. در نهایت این عوامل کبودی و تورم گسترده در نواحی تحت درمان را در پی دارد.
علاوهبر اینها در دوران نقاهت فرد توانایی مناسبی برای تنفس راحت و سریع ندارد و ممکن است از نظر تنفس دچار مشکل شود. در هرصورت انجام ورزش یا فعالیت سنگین تا زمانی که پزشک آن را تأیید نکند، عوارض ناخوشایندی مثل عدم رضایت از نتایج جراحی، تورم و خونریزی، افزایش طول دوره نقاهت و ریسک سلامت را بهدنبال دارد.
چه مدت بعد از جراحی بینی میتوان ورزش کرد؟
فعالیت و ورزش بعد از جراحی بینی مسئلهای نیست که بتوان برای تمام افرادیک زمان خاص را درمورد آن توصیه کرد. به طور کلی10 روز اول بعد از عمل شما به استراحت نیاز دارید و بهتر است تا حد ممکن فعالیت خود را کاهش دهید. در ادامه محدودیتهای مربوط به فعالیت و ورزش بعد از جراحی بینی را با تقسیمبندی زمانی ذکر میکنیم.
هفته اول بعد از جراحی بینی
در هفته اول بعد از جراحی بینی باید استراحت مطلق داشته باشید و از هرگونه فعالیت غیرضروری پرهیز کنید. در هفته اول بهتر است روزانه 20 دقیقه پیاده روی سبک داشته باشید تا با افزایش نسبی گردش خون سرعت بهبود را افزایش دهید. هرگونه فعالیت ورزشی دیگری جز پیادهروی در هفته اول ممنوع است. در این مدت بهتر است هر زمان که احساس خستگی یا تنگی نفس کردید پیادهروی را متوقف کنید؛ چرا که نشانه افزایش ضربان قلب بوده و شما را در معرض خونریزی قرار میدهد.
هفته 2 تا 4 بعد از جراحی بینی
2 تا 4 هفته بعد از عمل بینی بخیهها، آتل یا تامپون بینی برداشته میشود و بعد از برداشتن آنها بهتر است تا 24 ساعت استراحت کامل داشته باشید. پس از آن میتوانید فعالیت ورزشی را با افزایش مدت زمان پیادهروی بیشتر کنید و حتی دویدن آرام را تجربه کنید. اما باید توجه داشته باشید که هر فعالیتی که امکان ضربه، تماس و فشار به بینی را داشته باشد ممنوع است و نمیتوانید سراغ ورزشی مثل بدنسازی بروید؛ بهتر است ورزش را یوگا یا سایر ورزشهای سبک شروع کنید.
هفته 4 تا 6 بعد از جراحی بینی
پس از یک ماه تقریبا تمام عوارض بعد از جراحی بینی بهبود یافتهاند و ریسک خونریزی یا تورم وجود ندارد. در این مدت میتوانید شدت فعالیت را بیشتر کنید و حتی در خانه یا باشگاه ورزش کنید. البته باید دقت کنید که هر فعالیتی که خطر افتادن یا ضربه خوردن را در پی داشته باشد اصلا توصیه نمیشود. توجه به نکات زیر در این مدت حائز اهمیت است:
- بهتر است از برداشتن وزنه سنگین خودداری کنید و تاحد ممکن ورزش رزمی را تجربه نکنید
- اگر زخمهای بینی شما کاملاً بهبود یافته میتوانید به استخر و حتی سونا بروید
- ورزشهای با شدت متوسط و بدون تماس و ضربه بدون محدودیت است
- دویدنهای سبک و تمرینات قدرتی متوسط بلامانع است
6 هفته تا 6 ماه بعد از جراحی بینی
معمولاً در اغلب افراد 6 هفته بعد از جراحی بینی بهبود کامل صورت میگیرد. اما پس از بهبودی کامل نیز باید مواظب بینی خود باشید و از ورزشهای تماسی مثل ورزشهای رزمی خودداری کنید. اگر ورزش حرفهای و شدیدی را دنبال میکردید، بهتر است حداقل 6 ماه فاصله با جراحی بینی قائل شوید. در هرصورت سلامتی شما مهمتر است و بهتر است تا جایی ورزش کنید که عملکردتان حفظ شود؛ نه اینکه قصد ارتقا آن را داشته باشید.
مزایای پیاده روی بعد از جراحی بینی
با گذشت 24 ساعت از عمل و بر طرف شدن عوارض داروهای بیهوشی میتوانید پیادهروی سبک را بهعنوان یک فعالیت ورزشی شروع کنید. پیاده روی علاوهبر اینکه سرعت بهبود عوارض بینی را بهبود میبخشد، بلکه باعث سلامت کل بدن و مانع از سایر مشکلات سلامت محور میشود. در ابتدا میتوانید با همان پانسمان و آتل و در خانه روزی 20 دقیقه پیاده روی کنید. پس از مدتی میتوانید پیادهروی را به خارج از خانه برده و از مزایای هوای آزاد هم استفاده کنید.
پیادهروی از ورم بیش از حد بینی جلوگیری کرده و مانع از لخته شدن خون در عروق میشود. علاوهبر این سرعت ریکاوری را افزایش داده و روحیه شما را بهتر میکند. بنابراین توصیه میشود با فاصله 24 ساعت از عمل جراحی، پیادهروی را آغاز نموده و از نتایج فوقالعاده آن بهرهمند شوید.
چه زمانی ورزش حرفهای خود را شروع کنیم؟
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، برخی افراد ممکن است قبل از جراحی بینی بهصورت حرفهای ورزش کنند و مایل باشند بعد از جراحی هرچه سریعتر به ادامه ورزش خود بپردازند. بهطور کلی ورزش بعد از جراحی بینی باید با هماهنگی پزشک انجام شود و درصورت لزوم از برخی روشها برای کاهش آسیب آن استفاده کرد. اما در اغلب موارد به فرد توصیه میشود بهمنظور تثبیت نتایج جراحی بینی و حفظ سلامت خود، حداقل چند ماه ورزش سنگین نداشته باشند.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*