هرکدام از روشهای ارتودنسی سرامیکی و فلزی، دارای مزایا و معایب مخصوص به خود هستند. در این قسمت قصد داریم که بیشتر با این سبکهای ارتودنسی آشنا شویم تا بتوانیم انتخاب مناسب و خوبی در این راستا داشته باشیم.
ارتودنسی نامرئی و انواع آن
از دیگر روشهای محبوب و پُرکاربرد ارتودنسی دندان که امروزه انجام میشود، میتوانیم به ارتودنسی نامرئی اشاره کنیم. ارتودنسی نامرئی دندان در چند سبک مختلف انجام میشود که لازم است اطلاعات دقیقی درباره آنها داشته باشید تا بتوانید بهصورت هوشمندانه از بین آنها انتخاب کنید. همانطور که ازعنوان این سبک ارتودنسی مشخص بوده، به گونهای طراحیشده است که کمتر در میزان دید باشد.
ارتودنسی نامرئی متحرک
یکی از روشهای انجام این سبک ارتودنسی، ارتودنسی نامرئی متحرک بوده که به شکل پلاکهای شفاف متحرک برای فرد طراحی میشود. این روش ارتودنسی بیشتر برای دندانهای با ناهنجاریهای کمتر طراحی میشود و درصورت شدیدتر بودن بینظمی، کارایی چندانی نخواهد داشت. برای اثرگذاری هرچه بیشتر این سبک ارتودنسی، توصیه میکنیم که حتماً به صورت تماموقت و طولانیمدت از آن استفاده کنید. این سبک از ارتودنسی با عنوانهای ژلهای و شیشهای نیز شناخته میشود.
ارتودنسی نامرئی لینگوال
روش دیگری که برای ارتودنسی نامرئی به کار گرفته میشود، ارتودنسی نامرئی لینگوال است. در این روش بریسهای ارتودنسی در قسمت پشتی دندانها نصب میشوند تا هیچ نمایی از قسمت روبهروی دندانها نداشته باشند. این روش برای بزرگسالان بسیار محبوب بوده و در مواقع زیادی به کار گرفته میشود. این روش را میتوانیم به عنوان ارتودنسی نامرئی ثابت نیز معرفی کنیم که موردتوجه عده زیادی از افراد قرار گرفته است.
براکتهای سرامیکی ( ارتودنسی سرامیکی)
از دیگر سبکهای ارتودنسی نامرئی، میتوانیم به استفاده از براکتهای سرامیکی اشاره کنیم. این روش شباهت بسیار زیادی با ارتودنسی فلزی دارد، با این تفاوت که در آن از بریسهای سرامیکی به جای مدلهای سرامیکی استفاده میشود. براکتهای سرامیکی در رنگهای شبیه به دندان طراحی میشوند و به همین دلیل، کمتر از گزینههای فلزی در معرض دید قرار دارند.
مزایای ارتودنسی نامرئی
حال که با تعریف و روشهای انجام ارتودنسی نامرئی بیشتر آشنا شدیم، لازم است تا به بررسی مزایا و معایب آن نیز بپردازیم. با به دست آوردن اطلاعات کامل و کافی در این زمینه، برای اینکه بدانید ارتودنسی سرامیکی بهتر است یا فلزی به شما کمک میکند. پس برای انتخاب بهتر و هوشمندانهتر در این راستا، توصیه میکنیم که حتماً این موارد را مورد بررسی قرار دهید.
ظاهر زیباتر
همانطور که ازعنوان این سبک ارتودنسی مشخص بوده و در قسمتهای قبلی نیز اشاره کردیم، این روش از ارتودنسی کمتر در معرض دید بوده و جلوه به مراتب بهتر و زیباتری نسبت به ارتودنسی فلزی دارد. درواقع این روش از ارتودنسی تنها از فواصل نزدیک مشخص بوده و از فاصلههای دور، چندان مشخص نیست.
امکان خارج کردن ارتودنسی شفاف از دهان
در صورتیکه شما به سراغ ارتودنسی شفاف بروید، میتوانید آن را به هنگام غذا خوردن و مسواک زدن، به سادگی از دهان خود خارج کرده و سپس مجدداً آن را سر جای خود قرار دهید. پس در این حالت شما هیچگونه محدودیت غذایی نداشته و امکان رعایت بهداشت دهان و دندان نیز به سادگی وجود دارد.
عدم نیاز به مراجعه مداوم به مطب ارتودنتیست
این روش ارتودنسی، کمتر از روشهای ارتودنسی ثابت و مدل فلزی نیاز به کنترل و تنظیم شدن توسط ارتودنتیست را دارد. همین امر باعث میشود تا شما نیاز زیادی به مراجعه به مطب متخصص نداشته باشید و جلسات درمانی، با سرعت بیشتری طی شوند.
معایب ارتودنسی نامرئی
ارتودنسی نامرئی نیز معایبی به دنبال دارد که لازم است تا با آنها آشنا شوید. برخی از اصلیترین معایب این روشها به شرح زیر هستند.
هزینه بالا
روشهای موجود در این زمینه، معمولاً هزینه بیشتری نسبت به سایر روشها دارند. پس میتوانیم بگوییم در مقایسه هزینه ارتودنسی نامرئی و فلزی، بریسهای فلزی بهصرفهتر بوده و میتوانند امتیاز بهتری را دریافت کنند.
کارایی کمتر
فاکتور دیگری که در این زمینه باید موردبررسی قرار دهیم، مربوط به تأثیرات ارتودنسی نامرئی و فلزی است. مطابق با تجربیات موجود در این زمینه، میتوانیم ادعا کنیم که ارتودنسی نامرئی، تأثیرگذاری کمتری نسبت به روشهای نامرئی داشته و برای ناهنجاریهای شدیدتر انتخاب مناسبتری محسوب میشود.
طول درمان بیشتر
اثرگذاری کمتر و محدودتر این سبک ارتودنسی، باعث شده تا طول درمان آن نیز بیشتر از روشهای ارتودنسی ثابت با براکتهای فلزی شود.
ارتودنسی فلزی
ارتودنسی فلزی را میتوانیم به عنوان شناختهشدهترین و قدیمیترین روش برای ترمیم ناهنجاریهای دندانها معرفی کنیم که در این زمینه کاربرد بسیار زیادی دارد. در این ارتودنسی، براکتها از فلز ساخته شدهاند و به قسمت بیرونی دندانها متصل میشوند. سیمهای فلزی مخصوص این سبک ارتودنسی نیز از بین شیارهای براکتها عبور کرده و فشار موردنیاز را به دندانها اعمال میکنند. نوارهای لاستیکی و سایر تجهیزات نیز باید به همین براکتهای فلزی متصل شوند تا اثر خود را بر روی موقعیت دندانها بگذارند. بریسهای فلزی جدید در ابعاد کوچکتری ساخته میشوند که باعث شده تا جلوه بهتری نسبت به نمونههای قدیمی داشته باشند.
مزایای ارتودنسی فلزی
در راستای شناخت هرچه بیشتر ارتودنسی فلزی، لازم است تا با مزایای استفاده از این روش نیز آگاه شویم. برخی از مهمترین نقاط قوت یا مزایای استفاده از این روش ارتودنسی را در این قسمت معرفی میکنیم.
هزینه کمتر
اصلیترین مزیت به کار بردن این محصولات، هزینه کمتر و مقرونبهصرفه آنهاست که باعث شده تا افراد بیشتری از این روش استفاده کنند. این روش از قدیمیترین راهکارها در این زمینه شناخته شده و به همین دلیل خدمات مربوط به آن کمهزینهتر هستند.
تأثیرگذاری مداوم
میدانیم که ارتودنسی فلزی یکی از روشهای ارتودنسی ثابت بوده و از زمان نصب توسط ارتودنتیست، به صورت مداوم داخل دهان قرار میگیرند تا زمانی که مدتزمان درمان دندانها به اتمام رسیده و متخصص، بریسها را خارج کند. از این رو میتوانیم نتیجه بگیریم که این براکتها به صورت مداوم، مشغول تأثیرگذاری بر روی دندانها هستند.
دوام و طول عمر بالا
از دیگر مزایایی که میتوانیم برای این براکتها درنظر بگیریم، طول عمر و دوام بالای آنهاست. این محصولات نه ترک خورده و نه لب پر میشوند. در صورتی که شما تمام اصول مراقبتی بعد از ارتودنسی را به خوبی رعایت کنید، هیچگونه مشکلی برای این محصولات پیش نخواهد آمد.
نقاط ضعف ارتودنسی فلزی
بعد از آشنایی با نقاط قوت این محصولات، لازم است تا با نقاط ضعف یا معایب آنها نیز آشنا شویم. امروزه علاوه بر این روش، روشهای مختلف دیگری نیز برای ارتودنسی دندانها وجود دارد که در برخی از مواقع، ارتودنتیستها، ترجیح میدهند به سراغ روشهای جایگزین بروند. این حالت تنها به دلیل محدودیتها و معایب روش ارتودنسی فلزی پیش میآید. برخی از معایب اصلی این روش به شرح زیر هستند.
جلب توجه و ظاهر غیر جذاب
یکی از اصلیترین موضوعاتی که باعث شد روشهای ارتودنسی جدیدتری ارائه شود، جلوه نهچندان جذاب ارتودنسی فلزی بود. نصب این براکتها درون دهان تا حد زیادی جلبتوجه کرده و در هنگام صحبت کردن و خندیدن، باعث ناراحتی فرد شوند. از همین رو این گزینه ارتودنسی، بیشتر برای کودکان مورداستفاده قرار میگیرد.
بروز درد
دیگر نقطهضعفی که در این زمینه وجود دارد؛ احساس درد و ناراحتی در هنگام نصب و تنظیم کردن براکتهای ارتودنسی است. میدانیم که روش کار بریسهای ارتودنسی، اعمال فشار بر روی دندانهاست تا درنهایت بتوانند آنها در جهت دلخواه خود، جابهجا کنند. در برخی از مواقع این براکتهای فلزی باعث ایجاد ناراحتی و درد در بافت نرم داخل دهان و یا زبان میشوند. این دردها به مرور زمان کاهش پیدا میکنند؛ اما در همان ابتدای امر تا حد زیادی ناخوشایند هستند.
مشکل در نظافت دندانها
بدیهی است که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن با وجود براکتهای ارتودنسی، با مشکلات زیادی همراه بوده و به سادگی همیشه نیست. از طرف دیگر رعایت بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی، ممکن است دچار عفونت در لثه و یا پوسیدگی دندانها شوید.
محدودیتهای غذایی
از دیگر معایبی که ارتودنسی فلزی دندان برای فرد به دنبال دارد، محدودیتهای غذایی است. در طول این درمان شما نمیتوانید هرچه که تمایل دارید را بهراحتی بخورید. تمام غذاهای سفت، سخت و چسبناک را باید بهصورت کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید تا هیچ مشکلی برای براکتهای دندانها شما پیش نیاید.
جمعبندی
میدانیم که ارتودنسی دندان به عنوان بهترین و مؤثرترین روش برای برطرف کردن انواع ناهنجاریهای دندان شناخته میشود. روشهای مختلفی برای ارتودنسی دندان وجود دارند که شما میتوانید از آنها بهره ببرید. ارتودنسی نامرئی (سرامیکی) و ارتودنسی فلزی را میتوان از دستهبندیهای محبوب در این زمینه محسوب کرد. انتخاب روش مناسب برای ارتودنسی، باید براساس نظر متخصص شما انجام شود تا بهترین کارایی را به دنبال داشته باشد. در بخشهای قبلی به صورت کامل به بررسی تفاوت ارتودنسی نامرئی و فلزی پرداختیم تا شما بتوانید انتخاب خوبی از بین روشهایی مانند ارتودنسی نامرئی متحرک، ارتودنسی نامرئی ثابت، ارتودنسی نامرئی لینگوال و ارتودنسی فلزی داشته باشید.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*