تشخیص به موقع مننژیت به عنوان یک فوریت پزشکی اهمیت زیادی در درمان موثر بیماران دارد. علاوه بر علایم بالینی و سابقه پزشکی بیمار، بررسی آزمایشگاهی نیز سهم مهمی در تشخیص بیماری دارد.
در مواردی که تابلوی آزمایشگاهی مایع مغزی نخاعی مبهم است مانند مراحل ابتدایی سیر بیماری، ضعف سیستم ایمنی، ایدز، پیوند عضو و درمان ناقص نمی توان با استفاده از آنالیز معمولی مایع مغزی نخاعی شامل تعیین غلظت قند، پروتئین و شمارش افتراقی سلول ها و اسمیر مایع مغزی نخاعی بین مننژیت باکتریایی و مننژیت ویروسی افتراق داد. کشت مایع مغزی نخاعی هر چند که صد درصد اختصاصی است(1) ولی وقت گیر است. همچنین وابستگی شدیدی به تکنیک آزمایشگاهی دارد به همین دلیل حساسیت آن متفاوت می باشد.
یافتن روش آزمایشگاهی سریع و دقیقی که تکنیک انجام و Handling آن آسان بوده و کمترین تاثیر را بر نتیجه آن داشته باشد، وابستگی اندک به اپراتور داشته و حساسیت و اختصاصیت بالایی داشته باشد می تواند در برخورد با بیمارانی که تابلوی آزمایشگاهی مایع مغزی نخاعی آنها دوپهلو است نقش مهمی در تصمیم گیری ایفا نماید.
برای این منظور متغیرهای آزمایشگاهی متعددی مانند غلظت لاکتات دهیدروژناز مایع مغزی نخاعی (2) غلظت سرمی پروتئین های فاز حاد (CRP) (3) و یا میزان مدیاتورهای التهابی مختلف (4) مورد بررسی قرار گرفته است.
Sindic در یک مطالعه گذشته نگر بر روی 470 بیمار نشان داد در کلیه موارد مننژیت باکتریایی میزان فریتین مایع مغزی نخاعی بالا بوده 6.7μgl) تا (508μg/L و با درمان کاهش یافته است. در سه مورد مننژیت سلی مقدار فریتین مایع مغزی نخاعی بسیار بالا بود.(5)