بیان مساله: نقش باکتری ها در ایجاد آسیب های پیرامون ریشه به اثبات رسیده است و از میان بردن عفونت کانال ریشه، دارای اهمیت بسیاری در درمان اندودنتیکس است. محلول های شست و شو به هنگام کار آماده سازی برای گندزدایی و تمیز نمودن کانال مورد استفاده قرار می گیرند.هدف: هدف از این پژوهش، بررسی آزمایشگاهی اثر ضد میکروبی اسانس آویشن شیرازی 1 و 2 درصد به عنوان محلول شست و شو در کانال آلوده به باکتری انتروکوکوس فیکالیس بود.مواد و روش: اثر ضد میکروبی محلول های شست و شو پس از 15 دقیقه بر روی 60 دندان تک کاناله تازه کشیده شده، که آلوده به باکتری انتروکوکوس فیکالیس بودند، مورد بررسی قرار گرفت: گروه -1 دو میلی لیتر هیپوکلریت سدیم 2.5 درصد، گروه -2 دو میلی لیتر اسانس آویشن شیرازی 1 درصد، گروه -3 دو میلی لیتر اسانس آویشن شیرازی 2 درصد، گروه -4 دو میلی لیتر محلول سترون سالین به عنوان مهار پس از شست و شو، به وسیله ی کن کاغذی، از باکتری درون کانال ها نمونه گیری و به درون لوله های دارای پنج میلی لیتر محیط کشت BHI منتقل و سپس انکوبه گردیدند. کدرشدن مایع کشت، بیان کننده وجود باکتری برجامانده در کانال در نظر گرفته شد. از آزمون مجذور کای برای مقایسه هر دو گروه با هم استفاده گردید (p<0.05).یافته ها: اختلاف آماری چشمگیری میان گروه های آزمایشی وجود نداشت (p>0.05)، در حالی که محلول های شست و شو به گونه ای چشمگیر موثرتر از نرمال سالین (گروه شاهد) در گندزدایی کردن کانال بودندنتیجه گیری: به نظر می رسد، که اسانس آویشن در از میان بردن باکتری انتروکوکوس فیکالیس موثر است. یافته این پژوهش، نیاز به بررسی دیگر خواص اسانس آویشن شیرازی مانند سمیت، خاصیت حلالیت بافتی، سازگاری بافتی را برای کاربرد بالینی پیشنهاد می نمایند.