زمینه و هدف: ناپایداری و فساد برخی داروها، ویتامین ها، یا لبنیات پرچرب در فاز مایع یکی از مشکلات نگهداری به خصوص در موارد پرحجمی آنها می باشد. از طرفی پودر حاصل از این مواد نیز ممکن است تراکم پذیری لازم را با هدف تهیه قرص از آنها نداشته و نیازمند اصلاحات فنی لازم باشند. در مطالعه حاضر از ماست به عنوان یک مدل مناسب برای تبدیل به قرص استفاده شده است.روش بررسی: ماست تازه در شرایط دمایی 40- درجه سانتی گراد و 0.03 واحد تور (Tor) فشار، آب گیری و خشک گردید. آزمایش های لازم جهت تعیین شاخص کار، نسبت هاسنر، زاویه سکون، به منظور بررسی جریان یابی و روایی پودر در مسیر دستگاه و پس از یک نواخت نمودن آن با عبور از یک الک 12 مش به انجام رسید. نحوه تغییر شکل پذیری ذرات پودر در خلال اعمال فشار به آن، با محاسبه شاخص بازیافت الاستیکی تعیین گردید.یافته ها: درصد شاخص کار و نسبت هاسنر به ترتیب 15 و 0.94 محاسبه شدند. محدوده زاویه سکون بین 20-19 درجه به دست آمد. بازیافت الاستیکی مقدار 60 درصد را نشان داد. از آنجایی که سختی قرص ها با کاهش سرعت تراکم پذیری افزایش پیدا می نمود، می توان دریافت که شکل پذیری ذرات ممکن است از نوع پلاستیکی باشد.نتیجه گیری: با توجه به انتخاب شرایط و روش خشک کنی مناسب (فرآیند لیوفلیزاسیون) و همچنین به استناد شاخص های مورد سنجش مثل دانسیته، میزان خلل و فرج و در نهایت تراکم پذیری پودر، تهیه یک قرص جامد از ماست مایع جهت مصارف درمانی و غذایی امکان پذیر می باشد.