آفلاتوکسین B1 تولید شده توسط قارچ A. parasiticus به شدت سمی و سرطان زا است. به منظور کنترل یا ممانعت از تولید آفلاتوکسین و هم چنین بررسی اثر ضد قارچی برخی از اسانسهای گیاهی ایران بر روی رشد قارچ و تولید آفلاتوکسین مطالعه حاضر طراحی و تاثیر اسانسهای نعنا و اکالیپتوس بررسی شد. پس از استخراج اسانسها نسبت به شناسایی ترکیبات روغن های فرار با روش های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگراف کوپل با طیف سنج جرمی (GC/MS) اقدام و تاثیر اسانسها بر Aspergillus parasiticus NRRL2999 در محیط کشت با توجه به نمای حساسیتی آن به روغن های اسانسی به روش دیسک دیفیوژن و حداقل غلظتهای مهار کنندگی (MIC) و کشندگی (MFC) با استفاده از روش رقت لوله ای تعیین گردید. تولید کمی و کیفی آفلاتوکسین توسط قارچ در مواجهه با روغن های اسانسی بررسی گردید. نتایج حاکی از قدرت ضد قارچی اسانسها بود. هر دو اسانس در غلظت 500 ppm موفق به کشتن اسپور قارچ شدند و در غلظت های کمتر مهار کنندگی قارچ و کاهش یا توقف تولید آفلاتوکسین داشتند. آنالیز ترکیبات اسانسها نشان داد که (%10.3) Isomenthone ،(%14.5) Transcarveol ،(%19.3) Piperitenone oxide و(%19.7) a-Terpinene بیشترین ترکیبات اسانس نعنا(%7) g-terpinene ، (%7.4) Myrcenol،(%9.6) a-pinene و Cineole-1,8 (%64) بیشترین ترکیبات اسانس اکالیپتوس را تشکیل می دهند. نتایج نشان دهنده امکان استفاده از منابع طبیعی در کنترل رشد قارچ و پیشگیری از تولید آفلاتوکسین می باشد.