برای تعیین اثر استفاده از کلینوپتیلولیت طبیعی و بی کربنات سدیم در خوراک گاوهای شیرده، از 16 رأس گاو هلشتاین شیرده در قالب طرح چرخشی متوازن با چهار جیره غذایی و چهار دوره (21 روز) استفاده گردید. جیره آزمایشی شاهد (1) شامل 17.1% یونجه، 16.2% ذرت سیلو شده (بر اساس 100 درصد ماده خشک) و 66.7% مواد متراکم بود. جیره آزمایشی دو، سه، چهار، به ترتیب شامل جیره شاهد به اضافه 1% بی کربنات سدیم، 3% کلینوپتیلولیت و باضافه 0.5% بی کربنات سدیم، و 6% کلینوپتیلولیت بودند. در طول دوره آزمایش، متابولیتهای خون، خوراک مصرفی، شیر تولیدی و ترکیبات آن و همچنین pH مایع شکمبه و مدفوع در هر دوره تعیین گردید. نتایج آزمایش نشان داد: میانگین کلسترول پلاسمای خون گاوهای تغذیه شده با جیره های یک، دو، سه، چهار به ترتیب 208.5، 197، 251، 214.5، میلی گرم در دسی لیتر بود. میانگین غلظت تری گلیسیرید پلاسمای خون گاوهائی که با جیره یک تغذیه شده بودند نسبت به جیره های دیگر پائین تر بود. میانگین غلظت گلوکز در جیره غذایی آنها افزایش یافت. مصرف کلینوپتیلولیت، بی کربنات سدیم و کلینوپتیلولیت باضافه بی کربنات سدیم اثر معنی داری روی جریان خون (Mg,Cl,Na,K,Ca,p) نداشت. مقدار شیر خام تولیدی گاوهای تغذیه شده با جیره یک، دو، سه، و چهار به ترتیب برابر 23.53، 24.2، 25.24، 25.45، کیلوگرم در روز و درصد چربی به ترتیب برابر 3.18، 3.39، 3.3 و 3.44 بود. میانگین خوراک مصرفی برای هر کیلوگرم شیر تولیدی برای جیره های یک الی چهار به ترتیب برابر 0.82، 0.87، 0.9 و 0.88 بود که پس از اصلاح برای کلینوپتیلولیت و بی کربنات سدیم به ترتیب برابر 0.82، 0.87، 0.86 و 0.82 شد. درصد پروتئین شیر گاوها بترتیب برابر 3.25، 3.29، 3.31 و 3.31 برای گاوهای تغذیه شده با جیره های یک، دو، سه و چهار بود. pH شکمبه 6.16، 6.5، 6.4 و(p<0.05) 6.53 مدفوع(p<0.05)6.54,6.35,6.38,6.41 و ادرار 7.92,8.03, 8.14, 7.76(p<0.05)به ترتیب متعلق به گاو های تغذیه شده با جیره یک الی چهار بود. هزینه تولیدی خواراک(بر پایه سال 1379) برای هر لیتر شیر 4% چربی برای جیره یک برابر 546 جیره دو برابر 558 جیره سه برابر 553 و برای جیره چهار برابر 525 ریال (p<0.05) به طور کلی با توجه به نتایج آزمایش مصرف کلینوپتیلولیت در جیره غذایی گاوهای شیرده توصیه می شود.