به منظور بررسی اثر سویه های باکتری حل کننده فسفات و سطوح مختلف کود فسفری بر عملکرد و میزان اسانس گیاه دارویی شوید (Anethum graveolens L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در اراضی پیرامون شهرستان اردبیل در سال 1390 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایشی شامل 3 سطح مصرف کود فسفات (0، 75 و 150 کیلوگرم سوپرفسفات تریپل در هکتار) و چهار سطح باکتری حل کننده فسفات (سه سویه باکتری سودوموناس پیوتیدا سویه R-173, R-113, R-168 و و بدون تلقیح با باکتری) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر سویه های باکتری بر ارتفاع گیاه، عملکرد بذر، میزان اسانس، مقدار آلفا فلاندرن، لیمونن، دیل اتر، ترانس دی هیدروکاروون، فسفر و آهن، معنی دار بود. مقایسه میانگین نشان داد که سویه R-113 در سطح 75 کیلوگرم کود فسفات بالاترین بازدهی بذر را موجب شد. سویه R-168 نیز بیشترین میزان اسانس و بالاترین مقدار آلفا فلاندرن، لیمونن و دیل اتر را تولید کرد. با توجه به نتایج بدست آمده با استفاده از این باکتری ها علاوه بر کاهش یک سوم مصرف کود فسفات توصیه شده، می توان کیفیت محصول را نیز بالا برد. بنابراین جایگزینی باکتری های حل کننده فسفات برای افزایش عملکرد و همچنین کیفیت گیاه شوید توصیه می شود.