به منظور بررسی تحمل شوری و کارآیی تثبیت بیولوژیکی ازت باکتری سینوریزوبیوم ملیلوتی(Sinorhizobium meliloti) ایزوله های این باکتری از چندین منطقه شور کشور جمع آوری شد. سپس ایزوله ها در محیط کشت محلول تحت آزمایش شوری قرار گرفتند تیمارهای شوری شامل صفر، 1، 2 و 3 درصد کلرور سدیم بود. بعد از 5 روز رشد باکتری ها اندازه گیری و مورد آزمون قرار گرفتند سپس ایزوله ها از طیفی متحمل تا حساس دسته بندی شدند. در آزمایش دوم کارآیی تثبیت بیولوژیکی ازت ایزوله های حساس تا متحمل همراه با ارقام یونجه، رنجر و قره یونجه در محلول غذایی جانسون بدون ازت به روش لئونارد با تیمارهای شوری صفر، 0.1، 0.3 و 0.5 درصد کلرور سدیم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که تعداد گره در تیمار شوری 0.1 درصد کلرور سدیم بیشتر از شاهد بود و با افزایش شوری از این حد کاهش یافت و با افزایش شوری از حد 0.1 درصد کلرور سدیم وزن خشک ریشه و بخش هوایی و درصد ازت ریشه و بخش هوایی کاهش یافت. بیشترین درصد ازت ریشه و بخش هوایی با ایزوله های 13 و 19 و کمترین آن با ایزوله های 18 و 22 حاصل شد. نتایج نشان داد که بین EC عصاره خاک محل زندگی باکتری و تحمل به شوری آنها همبستگی قوی وجود ندارد.