شیر شتر یکی از منابع مهم تغذیه ای از نظر پروتئین، ویتامین و مواد معدنی می باشد که برای سلامتی مفید و حائز اهمیت است. هدف از انجام این تحقیق بررسی کیفیت میکروبی، ویژگی های شیمیایی و بررسی حضور باکتری های اسید لاکتیک در شیر شتر می باشد. در این مطالعه تعداد 24 نمونه شیر شتر از دامداری های شهر سمنان در طول یک ماه به صورت تصادفی جمع آوری و در شرایط سترون در کنار یخ به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی منتقل شد سپس به منظور بررسی خصوصیات شیمیایی و میکروبی مورد آنالیز قرار گرفت. میزان pH درصد پروتئین و درصد چربی به ترتیب در دامنه 6 تا 6/6، 1 تا 3 درصد و 2 تا 5/3 درصد به دست آمد. میزان متوسط تعداد کلی باکتری های هوازی، انتروکوکوس، میکروکوکوس، باکتری های اسید لاکتیک هوازی و بی هوازی و کپک و مخمر به ترتیب 0 شیر شتر یکی از منابع مهم تغذیه ای ازنظر پروتئین، ویتامین و مواد معدنی می باشد که برای سلامتی مفید و حائز اهمیت است. هدف از انجام این تحقیق بررسی کیفیت میکروبی، ویژگی های شیمیایی و بررسی حضور باکتری های اسیدلاکتیک در شیر شتر می باشد. در این مطالعه تعداد 24 نمونه شیر شتر از دامداری های شهر سمنان در طول یک ماه به صورت تصادفی جمع آوری و در شرایط سترون در کنار یخ به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی منتقل شد سپس به منظور بررسی خصوصیات شیمیایی و میکروبی مورد آنالیز قرار گرفت. میزان pH درصد پروتئین و درصد چربی به ترتیب در دامنه 6 تا 6/6، 1 تا 3 درصد و 2 تا 5/3 درصد به دست آمد. میزان متوسط تعداد کلی باکتری های هوازی، انتروکوکوس، میکروکوکوس، باکتری های اسید لاکتیک هوازی و بی هوازی و کپک و مخمر به ترتیب 06/0± 08/6، 72/0± 66/3، 06/0± 14/4، 42/0± 24/5، 35/0± 18/5، log cfu g-1 15/1± 84/3 به دست آمدند. قابل ذکر است که کلی فرم و انتروباکتریاسه از هیچ یک از نمونه های شیر شتر جدا نشد. استافیلوکوکوس اورئوس با دامنه log cfu g-1 78/2 تا 49/4 جدا گردید. علاوه بر این، شناسایی جدایه های باکتری های اسید لاکتیک از طریق تعیین توالی16s rDNA صورت گرفت. براین اساس، جدایه ها متعلق به لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس پاستوریانوس، انتروکوکوس فسیوم و انتروکوکوس فکالیس بودند. نتایج حاصل از این مطالعه تنوع میکروبی را در شیر شتر نشان داد. 6/0± 08/6، 72/0± 66/3، 06/14± 0/4، 42/24± 0/5، 35/18± 0/5، log cfu g-1 15/84± 1/3 به دست آمدند. قابل ذکر است که کلیفرم و انتروباکتریاسه از هیچ یک از نمونه های شیر شتر جدا نشد. استافیلوکوکوس اورئوس با دامنه log cfu g-1 78/2 تا 49/4 جدا گردید. علاوه بر این، شناسایی جدایه های باکتری های اسید لاکتیک از طریق تعیین توالی16s rDNA صورت گرفت. براین اساس، جدایه ها متعلق به لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس پاستوریانوس، انتروکوکوس فسیوم و انتروکوکوس فکالیس بودند. نتایج حاصل از این مطالعه تنوع میکروبی را در شیر شتر نشان داد.