مقدمه: نوجوانی مهمترین دوره ایجاد عادات غذایی است. هدف پژوهش حاضر تعیین الگوهای غذایی در نوجوانان و ارتباط آن با نمایه های تن سنجی و فشارخون بود.مواد و روش ها: در پژوهش حاضر، 507 نوجوان 19-10 ساله جمعیت قند و لیپید تهران مورد بررسی قرار گرفتند. ارزیابی دریافت های غذایی فرد با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی انجام شد. شاخص های تن سنجی (وزن، قد، دور کمر) و فشارخون، و فعالیت بدنی افراد نیز مورد ارزیابی قرار گرفت.یافته ها: دو الگوی غذایی با استفاده از روش تحلیل عاملی - تحلیل مولفه های اصلی با دوران واریماکس روی 21 گروه غذایی به دست آمد. الگوی غذایی سالم شامل سبزی، لبنیات کم چرب و غلات کامل، و الگوی غذایی ناسالم شامل غذاهای آماده، نوشیدنی های شیرین و غلات تصفیه شده بود. تفاوت معنی داری در توزیع الگوی غذایی سالم بین دختران و پسران، و همچنین بین گروه های سنی مختلف مشاهده گردید، امتیاز الگوی غذایی سالم در پسران بیشتر از دختران و با بالا رفتن سن افزایش یافت. ارتباط معنی داری بین امتیاز الگوی غذایی ناسالم با میزان فعالیت بدنی وجود داشت و با افزایش امتیاز الگوی غذایی ناسالم، درصد فعالیت بدنی متوسط تا زیاد کاهش یافت. پس از تعدیل عوامل مداخله گر، بین الگوی غذایی ناسالم و نمایه توده بدن و دور کمر ارتباط معنی داری مشاهده گردید. ارتباط معنی داری بین فشارخون و هیچ کدام از الگوهای غذایی مشاهده نشد.نتیجه گیری: پیروی از الگوی غذایی ناسالم در نوجوانان یکی از عوامل مهم افزایش نمایه توده بدن و ایجاد چاقی شکمی می باشد.