زمینه و هدف: در مورد نحوه تغذیه پس ازعمل سزارین بین پزشکان مختلف و مراکز درمانی متفاوت اختلاف نظر وجود دارد. دامنه این تفاوت ازشروع زودهنگام مایعات یا موادغذایی تا شروع دیرهنگام آنها (حتی تا 24 ساعت یس از عمل) متفاوت است. این مطالعه باهدف ارزیابی و مقایسه پیامدها در تغذیه زودهنگام 4 ساعت و 12 ساعت پس از عمل سزارین تحت بیهوشی سزارین انجام شد.روش بررسی: این مطالعه یک نوع کارآزمایی بالینی می باشد. نمونه ها شامل 82 مادر است که به روش تخصیص تصادفی به دو گروه تغذیه زودهنگام و معمول تقسیم شدند. مادران گروه تغذیه زودهنگام 4 ساعت پس از جراحی، مایعات رقیق و صاف شده را شروع و تا زمان شنیده شدن صداهای روده ای ادامه دادند، سپس رژیم معمولی را دریافت نمودند. در حالیکه مادران گروه تغذیه معمول، 12 ساعت پس از جراحی رژیم مایعات را شروع نمودند و پس از اجابت مزاج اجازه دریافت غذای معمولی را داشتند. عوارض گوارشی، شدت درد، ترمیم زخم سزارین و میزان رضایتمندی مادران در دو گروه بررسی شد. سپس داده ها با استفاده از آزمونهای آماری کای دو، کروسکال والیس، T مستقل، فیشر و من ویتنی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: شدت نفخ 24 ساعت پس از سزارین در گروه مطالعه کمتر بود (p=0.030). زمان برگشت صداهای روده ای، دفع گاز، اجابت مزاج نیز به طور معنی داری در گروه مطالعه کمتر بود (p=0.001). همچنین شدت درد 12 (p=0.010) و 24 (p=0.000) ساعت پس از عمل نیز در گروه مطالعه به مراتب کمتر بود در حالیکه دوگروه از نظر ترمیم زخم سزارین تفاوت آماری معنی داری نداشتند (p=0.257) و میزان رضایتمندی مادران در گروه مطالعه نیز بیشتر بود (p=0.000).نتیجه گیری: شروع زودهنگام (4 ساعت) تغذیه در سزارین های تحت بیهوشی عمومی، بدون افزایش عوارض گوارشی و عفونت زخم باعث کاهش درد و افزایش رضایتمندی مادران می شود.