زمینه و اهداف: کاهش شاخص گلیسمی (Glycemic Index, GI) و بار گلیسمی (Glycemic Load, GL) رژیم غذایی به عنوان یکی از اهداف درمانی به منظور کنترل گلیسمی و هیپرانسولینمی بعد از غذا، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران دیابتی نوع II را کاهش می دهد. بر همین اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط احتمالی بین شاخص گلیسمی و بارگلیسمی و عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران دیابتی نوع II در شهر تبریز طراحی گردید.روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 65 بیمار (20 مرد و 45 زن) مبتلا به دیابت نوع II که به کلینیک غدد و متابولیسم بیمارستان سینا تبریز مراجعه می نمودند شرکت نمودند. قد و وزن اندازه گیری و نمایه توده بدن برآورد شد نمونه خون وریدی در حالت ناشتا برای اندازه گیری غلظت گلوکز، الگوی لیپیدی و انسولین گرفته و فشارخون سیستولیک و دیاستولیک اندازه گیری شد. وضعیت دریافت غذایی افراد با روش سه روزه 24 ساعت بادآمد غذایی تعیین و شاخص گلیسمی و بارگلیسمی رژیمی محاسبه گردید.یافته ها: میانگین شاخص گلیسمی 3.5±59.0% و بارگلیسمی در این مطالعه 112.5±79.6g بدست آمد. در مطالعه حاضر شاخص گلیسمی با غلظت گلوکز سرم (r=0.28, P<0.05) و فشارخون سیستولیک (r=0.26, P<0.05) همبستگی مثبت معنی دار نشان داد. بعد از تفکیک بر اساس جنس، شاخص گلیسمی با فشار خون سیستولیک (r=0.29, P<0.05) و بارگلیسمی با غلظت تری گلیسیرید (r=0.39, P<0.05) در زنان ارتباط معنی داری داشت.نتیجه گیری: در این مطالعه، شاخص گلیسمی با غلظت گلوکز سرم و فشارخون سیستولیک همبستگی مثبت داشت. شاخص گلیسمی رژیمی با فشارخون سیستولیک و بارگلیسمی با غلظت تری گلیسیرید در زنان ارتباط معنی داری داشتند. لذا کاهش شاخص گلیسمی و بارگلیسمی رژیمی بمنظور کاهش عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در این بیماران توصیه می شود.