مقدمه: مرگ سلولی به علت محرومیت سرم / گلوکز در سلول PC12 مدل مناسبی جهت بررسی ایسکمی مغزی و بیماریهای نورودژنراتیو می باشد. گیاه سیاه دانه به عنوان یک آنتی اکسیدان شناخته شده است. مطالعه حاضر جهت بررسی اثرات محافظت کننده احتمالی عصاره سیاه دانه در مرگ سلولی ناشی از محرومیت از سرم / گلوکز در سلول عصبی PC12 که مدل برون تنی in vitro ایسکمی مغزی است انجام گردیده است.روش ها: سلول های PC12 در حضور محیط کشت DMEM محتوی %10 سرم جنین گاو، 100 واحد در میلی لیتر پنی سیلین و 100 میکرو گرو در میلی لیتر استرپتومایسین کشت داده شد. سلول ها یک شب پس از کشت در مجاورت محیط بدون سرم / گلوکز به مدت 6 و 18 ساعت قرار گرفتند. میزان بقا سلولی پس از پیش تیمار با غلظت های مختلف عصاره سیاه دانه (7.81-250 میکروگرم در میلی لیتر) به روش MTT بررسی گردید. اندازه گیری ROS درون سلولی با استفاده از –‘7,’2 (DCF-DA) dichlorofluorescein diacetate در دستگاه فلوسیتومتری انجام گردید.یافته ها: مجاورت سلول ها با محیط بدون سرم / گلوکز به مدت 6 و 18 میزان بقا سلولی گردید. سمیت محرومیت از سرم / گلوکز بر سلولهای PC12 در حضور عصاره سیاه دانه (7.81-250 میکروگرم در میلی لیتر) کاهش یافت.نتیجه گیری: عصاره سیاه دانه با توجه به اثرات آنتی اکسیدانتی آن می تواند به عنوانیک ترکیب امیدبخش در درمان ایسکمی مغزی و بیماریهای تحلیل یرنده اعصاب مدنظر قرار گیرد.