به منظور بررسی اثرات رژیم های آبیاری و اندازه پیاز مادری بر خصوصیات کمی و کیفی بذر پیاز رقم تگزاس ارلی گرانو 502، آزمایشی در دو سال زراعی 1379-80 و 1380-81 در مزرعه تحقیقاتی کبوتر آباد اصفهان به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. رژیم آبیاری به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح به ترتیب پس از I1=50±3، I2=70±3 و I3=90±3 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A، اعمال شد و فاکتور فرعی اندازه پیاز مادری در دو سطح )قطرهای 4 تا 6 سانتی متر و 6.5 تا 8.5 سانتی متر( بود. آبیاری به نحوی انجام شد که خاک تا عمق 20 سانتی متری به حد گنجایش زراعی برسد. نتایج آزمایش حاکی از عدم تفاوت معنی دار بین رژیم های آبیاری I1 و I2 در عملکرد دانه )به ترتیب با میانگین حدود 912 و 938 کیلوگرم در هکتار( و اجزای عملکرد دانه (شامل تعداد چتر در متر مربع، تعداد کپسول بارور در چتر، تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه) بود، اما در رژیم آبیاری I3، عملکرد دانه )با میانگین حدود 553 کیلوگرم در هکتار(، تعداد کپسول در چتر و تعداد دانه در کپسول نسبت به دو رژیم دیگر کاهش معنی داری یافت. با افزایش قطر پیاز مادری عملکرد دانه، تعداد چتر در واحد سطح و تعداد کپسول در چتر به طور معنی داری افزایش یافت اما تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه برای اندازه های مختلف پیاز مادری در یک سطح آماری بود. از بین اجزای عملکرد دانه تعداد چتر در واحد سطح، تعداد کپسول بارور در چتر و تعداد دانه در کپسول وارد مدل آماری تعیین عملکرد دانه گردیدند و حدود 96 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. تجزیه واریانس درصد و سرعت جوانه زنی بذرها، حاکی از عدم تفاوت معنی دار بین سطوح اندازه پیاز مادری و تفاوت معنی دار در درصد جوانه زنی بین تیمارهای آبیاری بود. میانگین درصد و سرعت جوانه زنی بذر در رژیم آبیاری I3 نسبت به رژیم های I1 و I2 کمتر گردید. نتیجه کلی این آزمایش نشان داد که با اعمال آبیاری پس از 90±3 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر، عملکرد و کیفیت جوانه زنی بذر کاهش می یابد. همچنین اعمال آبیاری پس از 70±3 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A، مطلوب تر بوده و پیازهای مادری با قطر 6.5 تا 8.5 سانتی متر نسبت به پیازهای مادری کوچک تر در تولید بذر در شرایط مشابه این آزمایش، مناسب تر می باشند.