مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

139
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

465
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی سمیت تدخینی اسانس پوست لیموترش (. Citrus limon L)، پرتقال (. Citrus sinensis L) و نارنج (. Citrus aurantium L) روی سه گونه آفت مهم انباری

صفحات

 صفحه شروع 859 | صفحه پایان 871

چکیده

 سالیانه بخش قابل توجهی از تولیدات کشاورزی توسط آفات انباری از بین می روند. به طور معمول برای کنترل آفات از سموم شیمیایی استفاده می شود. خطرات باقیمانده سموم روی محصولات انباری و نیز افزایش مقاومت آفات, انتخاب روش های کنترل امن و موثر را ایجاب می کند. ترکیب های گیاهی می توانند زمینه تحقیق در مورد کنترل آفات انباری با روش های کم خطر باشند. بنابراین در این تحقیق تاثیر اسانس پوست سه گونه مرکبات شامل لیموترش (Citrus limon L. ), پرتقال (C. sinensis L. ) و نارنج (C. aurantium L. ) روی حشرات کامل سوسک چهارنقطه ای حبوبات (Callosobruchus maculatus (F. )), سرخرطومی گندم (Sitophilus granarius L. ) و شپشه آرد (Tribolium confusum Duv. ), ارزیابی شد. جهت ارزیابی تاثیر اسانس ها روی آفات از تجزیه پروبیت بعد از 24 و 48 ساعت استفاده گردید. بعد از تعیین LC50 و LC25, جهت ارزیابی اثر ترکیبی اسانس ها, ترکیب های LC25 لیموترش+LC25 نارنج, LC25 لیموترش+LC25 پرتقال و LC25 پرتقال+LC25 نارنج بررسی شدند. هر تیمار در سه تکرار و هر تکرار روی ده حشره کامل دو روزه در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شد. همچنین, تجزیه اسانس ها با GC/MS برای بررسی اجزای اصلی آنها صورت گرفت. بیشترین ترکیب موجود در اسانس پوست هر سه گونه مورد مطالعه لیمونن بود. شاخص LC50 اسانس لیموترش, پرتقال و نارنج روی حشرات کامل سرخرطومی گندم بعد از 24 ساعت به ترتیب 3. 80, 2. 65, 3. 11 و بعد از 48 ساعت به ترتیب 2. 48, 1. 93, 2. 88 میکرولیتر بر لیتر, روی سوسک چهارنقطه ای حبوبات بعد از 24 ساعت به ترتیب 0. 23, 2. 41, 2. 66 و بعد از 48 ساعت به ترتیب 0. 132, 1. 38, 2. 35 میکرولیتر بر لیتر و روی شپشه آرد بعد از 24 ساعت به ترتیب 5. 33, 2. 76, 1. 35 و بعد از 48 ساعت به ترتیب 2. 24, 2. 49, 0. 89 میکرولیتر بر لیتر به دست آمد. بررسی اثر ترکیبی اسانس ها نشان داد که اثر تیمار LC25 لیمو+LC25 پرتقال روی هر سه آفت از اثر هر یک از اسانس ها به تنهایی بیشتر است. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق, اسانس پوست مرکبات به ویژه لیموترش در تولید آفتکش های زیستی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    استوار، الیناز، خدایاری، سمیرا، و آرمیده، شهرام. (1400). بررسی سمیت تدخینی اسانس پوست لیموترش (. Citrus limon L), پرتقال (. Citrus sinensis L) و نارنج (. Citrus aurantium L) روی سه گونه آفت مهم انباری. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 37(5 (پیاپی 109) )، 859-871. SID. https://sid.ir/paper/1033511/fa

    Vancouver: کپی

    استوار الیناز، خدایاری سمیرا، آرمیده شهرام. بررسی سمیت تدخینی اسانس پوست لیموترش (. Citrus limon L), پرتقال (. Citrus sinensis L) و نارنج (. Citrus aurantium L) روی سه گونه آفت مهم انباری. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1400؛37(5 (پیاپی 109) ):859-871. Available from: https://sid.ir/paper/1033511/fa

    IEEE: کپی

    الیناز استوار، سمیرا خدایاری، و شهرام آرمیده، “بررسی سمیت تدخینی اسانس پوست لیموترش (. Citrus limon L), پرتقال (. Citrus sinensis L) و نارنج (. Citrus aurantium L) روی سه گونه آفت مهم انباری،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. 37، no. 5 (پیاپی 109) ، pp. 859–871، 1400، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/1033511/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button