مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

799
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

708
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تأثیر تنش خشکی و جاسمونیک اسید روی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L. )

صفحات

 صفحه شروع 268 | صفحه پایان 280

کلیدواژه

نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)Q1

چکیده

 نعناع فلفلی با نام علمی Mentha piperita L. از خانواده نعناعیان, یکی از گیاهان دارویی پرمصرف است که علاوه بر آثار درمانی به عنوان طعم دهنده در تولید محصولات غذایی و دارویی مختلف بکار می رود. کمّیت و کیفیت مواد مؤثره گیاهان دارویی علاوه بر ژنوتیپ, تحت تأثیر عوامل محیطی نیز قرار می گیرد. از این رو به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و جاسمونیک اسید بر روی کمّیت و کیفیت نعناع فلفلی, آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سال 1394 در دانشگاه زنجان اجرا شد. سطوح آبیاری در سه سطح (50, 75 و 100 (شاهد) درصد ظرفیت زراعی) به عنوان فاکتور اصلی و غلظت جاسمونیک اسید در سه سطح (صفر, 50 و 100 میلی گرم بر لیتر) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. برای تکثیر از ریزوم های گیاه استفاده گردید. نمونه ها در مرحله گلدهی جمع آوری و پس از خشک شدن در سایه, به روش تقطیر با آب, اسانس گیاه استخراج شد و شناسایی ترکیب های اسانس به کمک دستگاه GC و GC/MS انجام گردید. نتایج نشان داد که بیشترین میزان ارتفاع, وزن تر و خشک, کلروفیل کل و محتوای نسبی آب برگ در تیمار شاهد با کاربرد 100 میلی گرم بر لیتر جاسمونیک اسید بدست آمد. همچنین بیشترین میزان آنزیم پراکسیداز در تنش خشکی 50% ظرفیت زراعی با کاربرد 100 میلی گرم بر لیتر جاسمونیک اسید حاصل شد. همچنین بیشترین درصد اسانس در تنش خشکی 75% ظرفیت زراعی با کاربرد 50 میلی گرم بر لیتر جاسمونیک اسید بدست آمد. ترکیب های اصلی شناسایی شده اسانس شامل منتول, منتون, 8, 1-سینئول, سیکلوهگزانول و متیل استات بودند که بیشترین مقادیر منتول, منتون و 8, 1-سینئول در تیمار 100 میلی گرم بر لیتر جاسمونیک اسید و بیشترین مقدار سیکلوهگزانول در تیمار 50 میلی گرم بر لیتر جاسمونیک اسید بدست آمد. اما با کاربرد جاسمونیک اسید میزان متیل استات از 7. 24% در تیمار شاهد به 0. 56% در تیمار 100 میلی گرم بر لیتر کاهش یافت.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    خیری، عزیزاله، توری، هانیه، و مرتضوی، سیدنجم الدین. (1396). تأثیر تنش خشکی و جاسمونیک اسید روی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L. ). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 33(2 (پیاپی 82) )، 268-280. SID. https://sid.ir/paper/104953/fa

    Vancouver: کپی

    خیری عزیزاله، توری هانیه، مرتضوی سیدنجم الدین. تأثیر تنش خشکی و جاسمونیک اسید روی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L. ). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1396؛33(2 (پیاپی 82) ):268-280. Available from: https://sid.ir/paper/104953/fa

    IEEE: کپی

    عزیزاله خیری، هانیه توری، و سیدنجم الدین مرتضوی، “تأثیر تنش خشکی و جاسمونیک اسید روی صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی نعناع فلفلی (Mentha piperita L. )،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. 33، no. 2 (پیاپی 82) ، pp. 268–280، 1396، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/104953/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button