مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,047
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

626
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی کمی و کیفی اسانس گونه های مختلف مرزه (.Satureja spp) کشت شده در استان یزد

صفحات

 صفحه شروع 509 | صفحه پایان 534

کلیدواژه

مرزه (Satureja)Q2

چکیده

 تعدادی از گونه های مرزه (.Satureja spp) با دارا بودن ترکیب های باارزشی همانند تیمول و کارواکرول از جایگاه ویژه ای در صنایع دارویی, بهداشتی, آرایشی برخوردار می باشند.هدف از اجرای این تحقیق, بررسی کمیت و کیفیت روغن اسانسی اکسشن های مختلف گونه های مرزه در حالت زراعی بود. ابتدا بذر 35 اکسشن از 10 گونه مختلف مرزه از رویشگاه های طبیعی کشور جمع آوری شده و پس از نشاء در گلخانه مزرعه تحقیقات گیاهان دارویی استان یزد واقع در گردفرامرز شاهدیه یزد, در قالب طرح بلوک کامل تصادفی, در سه تکرار کشت شدند. سرشاخه های گلدار آنها, طی چهار سال متوالی پس از کشت جمع آوری و خشک کردن در سایه به روش تقطیر با آب اسانس گیری انجام شد. پس از تعیین بازده اسانس بر اساس وزن خشک گیاه, اسانس به وسیله کروماتوگرافی گازی و کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی تجزیه و شناسایی اسانس ها انجام شد. نتایج تجزیه واریانس میزان تولید وزن تر و وزن خشک اندام های هوایی, وزن خشک برگ, وزن خشک شاخه ها, بازده اسانس و میزان تولید اسانس در هکتار در سال های 1390, 1391 و 1392 در سطح 1% معنی دار بود. مقایسه میانگین ها توسط آزمون دانکن در سطح احتمال 5% انجام شد. از بین ترکیب های شیمیایی موجود در اکسشن های مختلف 4 ترکیب پارا-سیمن, گاما-ترپینن, تیمول و کارواکرول با درصد بالا در طی چهار سال مورد مقایسه و بررسی قرار گرفتند. همچنین ترکیب های آلفا-توژان, آلفا-پینن, بتا-پینن, آلفا-ترپینن, ترانس کاریوفیلن, ترپینئول, اسپاتولنئول و کاریوفیلن اکساید در برخی از اکسشن ها درصد بالایی را به خود اختصاص دادند. به طور کلی با در نظر گرفتن بازده, میزان تولید و ترکیب های تشکیل دهنده اسانس, اکسشن های 15 (S. rechingeri) با منشا استان ایلام با میانگین 5.8% اسانس و میزان تولید 113.9 کیلوگرم اسانس در هکتار و 64% کارواکرول و 12.2% تیمول, اکسشن107 (S. spicigera) با منشا استان گیلان با میانگین 2.4% اسانس و میزان 75.5 کیلوگرم اسانس در هکتار و 43.4% تیمول و 9.2% کارواکرول, اکسشن 24 (S. rechingeri) با منشا استان ایلام با میانگین 4.2% اسانس و میزان تولید 63.8 کیلوگرم اسانس در هکتار و 75.4% کارواکرول و 6.2% تیمول و اکسشن SKM (S. bachtiarica) با منشا استان یزد با 62.6% اسانس و میزان تولید 51.9 کیلوگرم اسانس در هکتار و 66% کارواکرول و 0.5% تیمول به ترتیب به عنوان اکسشن های برتر معرفی می شوند.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    زارع زاده، عباس، سفیدکن، فاطمه، طبایی عقدایی، سیدرضا، میرحسینی، علی، عرب زاده، محمدرضا، و میرجلیلی، محمدرضا. (1396). بررسی کمی و کیفی اسانس گونه های مختلف مرزه (.Satureja spp) کشت شده در استان یزد. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 33(3 (پیاپی 83) )، 509-534. SID. https://sid.ir/paper/104990/fa

    Vancouver: کپی

    زارع زاده عباس، سفیدکن فاطمه، طبایی عقدایی سیدرضا، میرحسینی علی، عرب زاده محمدرضا، میرجلیلی محمدرضا. بررسی کمی و کیفی اسانس گونه های مختلف مرزه (.Satureja spp) کشت شده در استان یزد. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1396؛33(3 (پیاپی 83) ):509-534. Available from: https://sid.ir/paper/104990/fa

    IEEE: کپی

    عباس زارع زاده، فاطمه سفیدکن، سیدرضا طبایی عقدایی، علی میرحسینی، محمدرضا عرب زاده، و محمدرضا میرجلیلی، “بررسی کمی و کیفی اسانس گونه های مختلف مرزه (.Satureja spp) کشت شده در استان یزد،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. 33، no. 3 (پیاپی 83) ، pp. 509–534، 1396، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/104990/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button