مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,477
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

629
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تاثیر مراحل مختلف برداشت بر عملکرد اندام هوایی، اسانس و ترکیب های اصلی اسانس آویشن دنایی (.Thymus daenensis Celak)

صفحات

 صفحه شروع 342 | صفحه پایان 355

کلیدواژه

آویشن دنایی (.Thymus daenensis Celak)Q2

چکیده

 به منظور بررسی اثر مراحل مختلف برداشت بر عملکرد اندام هوایی, اسانس و ترکیب های اصلی اسانس آویشن دنایی (.Thymus daenensis Celak), آزمایشی طی سال های 88-1386 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در استان اصفهان انجام شد و بهترین زمان برداشت گیاه از نظر بالاترین عملکرد اندام هوایی, درصد و عملکرد اسانس و میزان تیمول بررسی گردید. اندام هوایی گیاه در چهار مرحله فنولوژیکی مختلف شامل: 1) مرحله آغاز گلدهی, 2) مرحله 50% گلدهی 3) مرحله گلدهی کامل و 4) مرحله بذردهی, برداشت و در هوای آزاد و در سایه خشک گردید. نتایج بدست آمده حکایت از اثر معنی دار مراحل مختلف برداشت بر کلیه صفات مورد مطالعه داشت. بر اساس میانگین صفات, بیشترین وزن خشک اندام هوایی و عملکرد اسانس در مرحله گلدهی کامل و بیشترین درصد اسانس در مرحله 50% گلدهی بدست آمد. اثر متقابل سال در مرحله برداشت مشخص نمود که در مجموع تیمار مربوط به مرحله گلدهی کامل سال دوم, بیشترین وزن خشک اندام هوایی و عملکرد اسانس را (به ترتیب معادل با 3083 و 68.61 کیلوگرم در هکتار) تولید نموده است. بیشترین درصد اسانس اندام هوایی در طی دو سال متعلق به مرحله 50% گلدهی بود و سال تاثیر معنی داری روی درصد اسانس نداشت. شش ترکیب بیشترین درصد اسانس را تشکیل دادند که در بین آنها تیمول ترکیب غالب در هر چهار مرحله برداشت بود. بیشترین مقدار تیمول در مرحله ابتدای گلدهی (85.9%) حاصل شد که نسبت به سایر مراحل برداشت اختلاف معنی داری را نشان داد. دومین ترکیب غالب اسانس کارواکرول بود که در مرحله بذردهی به حداکثر مقدار خود رسید و تفاوت معنی داری با سایر مراحل برداشت داشت. سه ترکیب پارا سیمن, 1, 8- سینئول و گاما-ترپینن در مرحله 50% گلدهی, حداکثر مقدار را دارا بودند (به ترتیب 3.4, 1.4 و 1.8%) و بورنئول همانند کارواکرول در مرحله بذردهی بیشترین مقدار (2.53%) را نشان داد. در مجموع بر اساس نتایج بدست آمده بهترین زمان برداشت آویشن دنایی جهت رسیدن به حداکثر پتانسیل عملکرد اندام هوایی, عملکرد اسانس و عملکرد تیمول مرحله گلدهی کامل می باشد.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

صفایی، لیلا، شریفی عاشورآبادی، ابراهیم، زینلی، حسین، و میرزا، مهدی. (1391). تاثیر مراحل مختلف برداشت بر عملکرد اندام هوایی, اسانس و ترکیب های اصلی اسانس آویشن دنایی (.Thymus daenensis Celak). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 28(2 (پیاپی 56))، 342-355. SID. https://sid.ir/paper/105162/fa

Vancouver: کپی

صفایی لیلا، شریفی عاشورآبادی ابراهیم، زینلی حسین، میرزا مهدی. تاثیر مراحل مختلف برداشت بر عملکرد اندام هوایی, اسانس و ترکیب های اصلی اسانس آویشن دنایی (.Thymus daenensis Celak). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران[Internet]. 1391؛28(2 (پیاپی 56)):342-355. Available from: https://sid.ir/paper/105162/fa

IEEE: کپی

لیلا صفایی، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، حسین زینلی، و مهدی میرزا، “تاثیر مراحل مختلف برداشت بر عملکرد اندام هوایی, اسانس و ترکیب های اصلی اسانس آویشن دنایی (.Thymus daenensis Celak)،” تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، vol. 28، no. 2 (پیاپی 56)، pp. 342–355، 1391، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/105162/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا