مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,245
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

607
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی عملکرد و کیفیت علوفه در توده های بومی ماشک (Vicia sativa)، در شرایط آبی و دیم منطقه لرستان

صفحات

 صفحه شروع 517 | صفحه پایان 535

چکیده

 به منظور بررسی عملکرد و کیفیت علوفه در 6 توده محلی ماشک, دو آزمایش آبی و دیم در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی خرم آباد به اجرا درآمد. عملکرد علوفه تر و خشک, ارتفاع بوته و صفات کیفی (درصد قابلیت هضم, درصد پروتئین خام, کربوهیدرات های محلول در آب, فیبر خام, دیواره سلولی بدون همی سلولز ADF, دیواره سلولیNDF  و خاکستر کل) در سال های 1385 و 1386 اندازه گیری شد. در تجزیه واریانس مرکب دو آزمایش, اثر محیط برای کلیه صفات بجز درصد قابلیت هضم معنی دار بود و متوسط میانگین ژنوتیپ ها در محیط آبی و دیم به ترتیب برای عملکرد علوفه خشک (2.76 و 2.35 تن), پروتئین خام (24.8 و 21.6 درصد) و کربوهیدرت های محلول (10.9 و 12.9 درصد) بود که نشان دهنده افزایش عملکرد علوفه و درصد پروتئین خام و کاهش کربوهیدرات های محلول در شرایط آبی بود. اثر ژنوتیپ برای عملکرد علوفه, ارتفاع بوته, کربوهیدرات های محلول و درصد NDF معنی دار بود. ضریب همبستگی بین عملکرد علوفه با صفات ارتفاع بوته, درصد کربوهیدرات های محلول و فیبرخام مثبت و با درصد پروتئین خام منفی و معنی دار بود. از طرف دیگر کربوهیدرات های محلول با عملکرد علوفه, ارتفاع بوته, درصد قابلیت هضم همبستگی مثبت و با صفات پروتئین خام, درصد خاکستر و درصد ADF و NDF همبستگی منفی و معنی دار داشتند. در تجزیه کلاستر, 6 ژنوتیپ در دو گروه قرار گرفتند. در نمودار بای پلات بر اساس شاخصهای پنج گانه مقاومت به خشکی توده های حساس و مقاوم به خشکی از هم متمایز شدند. طلارزان (ازنا) با عملکرد 3.1 و 2.7 تن در هکتار علوفه خشک به ترتیب در محیط آبی و دیم برای کشت در دیمزارهای پرباران استان توصیه شد. توده های ترش آباد دورود و فهره الیگودرز به ترتیب با عملکرد 2.55 و 2.72 تن در هکتار علوفه خشک در شرایط دیم به عنوان توده های متحمل به خشکی شناخته شدند و برای کشت در دیمزارهای کم بازده استان معرفی شدند. توده های دورود و باوکی (ازنا) به ترتیب با تولید 2.39 و 3.02 تن در هکتار علوفه در شرایط آبی به عنوان حساس به خشکی و مناسب برای کشت آبی شناخته شدند. در بین توده های یاد شده فهره الیگودرز با دارا بودن 12.74 درصد کربوهیدارت های محلول کیفیت علوفه بهتری داشت.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    حسن وند، محمد، جعفری، علی اشرف، سپهوند، علی، و نخجوان، شهرام. (1388). بررسی عملکرد و کیفیت علوفه در توده های بومی ماشک (Vicia sativa), در شرایط آبی و دیم منطقه لرستان. تحقیقات مرتع و بیابان ایران، 16(4 (پیاپی 37))، 517-535. SID. https://sid.ir/paper/107358/fa

    Vancouver: کپی

    حسن وند محمد، جعفری علی اشرف، سپهوند علی، نخجوان شهرام. بررسی عملکرد و کیفیت علوفه در توده های بومی ماشک (Vicia sativa), در شرایط آبی و دیم منطقه لرستان. تحقیقات مرتع و بیابان ایران[Internet]. 1388؛16(4 (پیاپی 37)):517-535. Available from: https://sid.ir/paper/107358/fa

    IEEE: کپی

    محمد حسن وند، علی اشرف جعفری، علی سپهوند، و شهرام نخجوان، “بررسی عملکرد و کیفیت علوفه در توده های بومی ماشک (Vicia sativa), در شرایط آبی و دیم منطقه لرستان،” تحقیقات مرتع و بیابان ایران، vol. 16، no. 4 (پیاپی 37)، pp. 517–535، 1388، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/107358/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button