مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

99
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

64
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی دو گونه گیاه دارویی کاکوتی و کلپوره جمع آوری شده از منطقه شهرستان سربیشه

صفحات

 صفحه شروع 67 | صفحه پایان 78

چکیده

 زمینه و هدف: دو گونه دارویی کاکوتی Ziziphora. tenuir و کلپوره (مریم نخودی) Teucrium. polium متعلق به خانواده نعناعیان Labiatae هستند. تاکنون تعداد 25 گونه از جنس کاکوتی در دنیا و 4 گونه در ایران گزارش شده است که برای درمان اختلالات گوارشی, سرماخوردگی, میگرن و افسردگی کاربرد دارد. کلپوره به تعداد 200 گونه در دنیا و 12 گونه در ایران شناسایی شده و قدمت استفاده از آن به زمان بقراط و جالینوس برمی گردد. هدف از این مطالعه بررسی ویژگی های فیتوشیمیایی این دو گونه دارویی در منطقه شهرستان سربیشه خراسان جنوبی است. روش تحقیق: در این مطالعه اندام های هوایی کاکوتی و کلپوره شامل برگ, گل و سرشاخه های گل دار در اواخر تیرماه 1399 از منطقه جمع آوری و پس از خشک کردن, به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس گیری شد. شناسایی ترکیبات ترکیبات تشکیل دهنده اسانس به دست آمده با استفاده از دستگاه های GC/MS/ انجام گرفت. علاوه بر اسانس و ویژگی های آن, ترکیبات فلاونوئیدی, فلاونون, تانن, کربوهیدرات و فعالیت آنتی اکسیدانی این گیاهان دارویی نیز تعیین شد. یافته ها: در اسانس گیاه کاکوتی 8 نوع ترکیب مهم شناسایی شد که عمده آن پولگون (Pulegone) با 92/55 درصد بود. ترکیبات فنلی و فلاونون بیشترین میزان و کربوهیدرات و فلاونویید کمترین مقدار را داشتند. ترکیبات فنلی و فلاونوییدها خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. در اسانس کلپوره نیز 23 ترکیب مهم شناسایی گردید که در این بین کامفور Camphor و آرتیمیزیا الکل Artemisia alcohol به ترتیب با 43/72 و 18/61 درصد بیشترین و پی-سیمنP-Cymene و آلفا-توژن –, Thujoneα,با 0/42 و 0/24 درصد کمترین میزان را داشت. مواد مؤثر آن شامل فنل بیشترین و فلاونون و فلاونویید نیز کمترین مقدار را بخود اختصاص دادند. نتیجه گیری: میزان فنل بالا در هر دو گونه نشان دهنده قدرت مهارکنندگی بالا است و این عامل به ترکیبات ترپینن Terpinen در اسانس هر دو گونه مربوط می باشد. از طرفی هر چه مقدار IC50 کمتر باشد میزان مهار رادیکال های آزاد بیشتر و در نتیجه خاصیت آنتی اکسیدانی بیشتر خواهد بود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    باقرپور، حمید، ثقه الاسلامی، محمد جواد، رسانی، علی الله، و موسوی، غلامرضا. (1402). بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی دو گونه گیاه دارویی کاکوتی و کلپوره جمع آوری شده از منطقه شهرستان سربیشه. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، 30(1 )، 67-78. SID. https://sid.ir/paper/1094085/fa

    Vancouver: کپی

    باقرپور حمید، ثقه الاسلامی محمد جواد، رسانی علی الله، موسوی غلامرضا. بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی دو گونه گیاه دارویی کاکوتی و کلپوره جمع آوری شده از منطقه شهرستان سربیشه. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند[Internet]. 1402؛30(1 ):67-78. Available from: https://sid.ir/paper/1094085/fa

    IEEE: کپی

    حمید باقرپور، محمد جواد ثقه الاسلامی، علی الله رسانی، و غلامرضا موسوی، “بررسی خصوصیات فیتوشیمیایی دو گونه گیاه دارویی کاکوتی و کلپوره جمع آوری شده از منطقه شهرستان سربیشه،” مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، vol. 30، no. 1 ، pp. 67–78، 1402، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/1094085/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button