مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

14
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

13
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر سیستم های تغذیه شیمیایی و غیر شیمیایی بر برخی صفات رشدی، عملکرد و اجزای عملکرد برنج(Oryza sativa L.) رقم هاشمی– مطالعه موردی در شهرستان لاهیجان استان گیلان

صفحات

 صفحه شروع 115 | صفحه پایان 128

کلیدواژه

چکیده

 به­منظور مقایسه اثر سیستم­های تغذیه شیمیایی و غیر شیمیایی بر عملکرد, اجزای عملکرد و برخی صفات رشدی در برنج  (رقم هاشمی) (Oryza sativa L.) شهرستان لاهیجان, آزمایش مزرعه­ای به­صورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در دو مکان (مزرعه کشاورز و مزرعه دانشگاه) در سال 1397 اجرا شد. عامل­های آزمایشی شامل تغذیه در سه سطح (شاهد, شیمیایی, بوم­شناختی) به عنوان عامل اصلی و نوع ماده آلی (شاهد, کمپوست زباله شهری, بیوچار و آزولا) در چهار سطح به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که بیشترین عملکرد دانه با میانگین 3699 کیلوگرم در هکتار در تیمار مصرف کود شیمیایی و بیوچار و کمترین عملکرد دانه به میزان 2209 کیلوگرم در هکتار (40 درصد کاهش), در شاهد (بدون مصرف کود) و بیشترین تعداد خوشه در بوته با میانگین 28 عدد خوشه در بوته در تیمار مصرف کود شیمیایی به همراه بیوچار مشاهده شد. بالاترین ارتفاع بوته در تیمارهای شیمیایی و بوم­شناختی (استفاده از اردک) با حضور بیوچار به ترتیب 3/128 و 5/124 سانتی­متر و کمترین ارتفاع بوته برنج به­مقدار 3/108 سانتی­متر, در شاهد (بدون مصرف کود) مزرعه دانشگاه مشاهده شد. بیش­ترین درصد پروتئین دانه در شرایط مصرف کود شیمیایی به همراه بیوچار به­مقدار 26/8 درصد و کمترین درصد پروتئین به میزان 81/6 درصد, در شاهد (بدون مصرف کود) به­دست آمد. از نظر جذب عناصر ماکرو, بیشترین مقدار نیتروژن, فسفر و پتاسیم دانه به­ترتیب با میانگین 79/1, 37/0 و 265/0 درصد در تیمار کود شیمیایی و بیوچار و کمترین مقدار نیتروژن, فسفر و پتاسیم دانه به­ترتیب با میانگین 18/1, 21/0 و 132/0 درصد, در شاهد (بدون مصرف کود) مشاهده شد. در تیمارهای فرعی, بیشترین تأثیرگذاری روی مقدار نیتروژن, فسفر و پتاسیم دانه در تیمار مصرف بیوچار به همراه کود شیمیایی و بوم­شناختی بود. درصد جذب عناصر غذایی در تیمار شیمیایی و بیوچار نسبت به سایر تیمارها بیشتر و معنی­دار بود. سیستم­های آلی و غیر شیمیایی اثرات متفاوتی در عملکرد گیاه برنج داشت و باعث کاهش میزان مصرف کودهای شیمیایی و افزایش عملکرد (شیمیایی و بیوچار به­میزان 3699 کیلوگرم, 67 درصد نسبت به شاهد, شیمیایی و کمپوست زباله شهری به میزان 3396 کیلوگرم و 53 درصد نسبت به شاهد و شیمیایی و آزولا به­میزان 3243 کیلوگرم در هکتار و 47 درصد بیشتر نسبت به شاهد) می­شوند. بیوچار باعث افزایش رشد, عملکرد و افزایش قابلیت جذب عناصر غذایی گیاه برنج شد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button