مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,429
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

659
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

4

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی تحمل به شوری در ارقام بومی و اصلاح شده برنج ایرانی

صفحات

 صفحه شروع 47 | صفحه پایان 63

چکیده

 به منظور بررسی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ برنج (45 رقم بومی ایرانی, 25 رقم اصلاح شده و 5 رقم خارجی) در رابطه با تنش شوری در مرحله گیاهچه ای و تعیین شاخص های حساسیت و تحمل بر مبنای ماده خشک, کد ژنوتیپی و نسبت سدیم به پتاسیم آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط کنترل شده و تنش شوری (1.2, 4 و 8 دسی زیمنس برمتر) در موسسه تحقیقات برنج کشور واقع در رشت اجرا شد. طول ریشه و ساقه, وزن خشک ریشه و ساقه, درصد سدیم و پتاسیم و کد ژنوتیپی بر اساس روش استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفتند. معنی دار بودن تفاوت بین ارقام برای کلیه صفات مورد بررسی, وجود تنوع برای آنها را نشان داد. بالاترین و پایین ترین وراثت پذیری به ترتیب مربوط به طول ساقه و درصد پتاسیم بود. بررسی کد ژنوتیپی در شرایط تنش نشان داد که طارم محلی, غریب, شاه پسند مازندران و اهلمی طارم با داشتن زیست توده, طول ریشه و ساقه بیشتر و نسبت سدیم به پتاسیم کمتر جزو ارقام متحمل به شوری می باشند, در حالی که ارقام خزر, سپیدرود, IR28 و IR29 بسیار حساس به شوری بودند. ارقام طارم محلی, اهلمی طارم, رشتی و لاین 5 چپرسر کمترین شاخص های تحمل, میانگین تولید, حساسیت به تنش, میانگین هندسی, تحمل به تنش و میانگین هم ساز را برای کد ژنوتیپی داشتند, در حالی که شاخص های مذکور برای ارقام خزر و سپیدرود بالا بودند. تجزیه خوشه ای بر اساس صفات در شوری های 4 و 8 دسی زیمنس بر متر ارقام ایرانی را به سه گروه تفکیک کرد. گروه متحمل دارای میانگین کد ژنوتیپی, درصد سدیم و نسبت سدیم به پتاسیم کم و وزن خشک ریشه, ساقه, زیست توده, طول ساقه و ریشه زیاد بودند. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش, می توان از ارقام متحمل به منظور تلاقی و تهیه جمعیت های مناسب برای برنامه های اصلاحی استفاده نمود.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    صبوری، حسین، رضایی، عبدالمجید، و مومنی، علی. (1387). ارزیابی تحمل به شوری در ارقام بومی و اصلاح شده برنج ایرانی. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، 12(45 (الف))، 47-63. SID. https://sid.ir/paper/14794/fa

    Vancouver: کپی

    صبوری حسین، رضایی عبدالمجید، مومنی علی. ارزیابی تحمل به شوری در ارقام بومی و اصلاح شده برنج ایرانی. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1387؛12(45 (الف)):47-63. Available from: https://sid.ir/paper/14794/fa

    IEEE: کپی

    حسین صبوری، عبدالمجید رضایی، و علی مومنی، “ارزیابی تحمل به شوری در ارقام بومی و اصلاح شده برنج ایرانی،” علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 12، no. 45 (الف)، pp. 47–63، 1387، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/14794/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا