مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,295
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

655
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر شوری بر برخی شاخص های میکروبی خاک در حضور و عدم حضور ریشه های زنده گیاه

صفحات

 صفحه شروع 103 | صفحه پایان 114

چکیده

 همانند گیاهان, شور شدن خاک از راه های گوناگون موجب کاهش رشد, تکثیر و فعالیت موجودات خاکزی به ویژه میکروفلور خاک می شود. هدف از انجام این پژوهش, تعیین اثر سطوح مختلف شوری بر برخی شاخص های میکروبی خاک در حضور و عدم حضور ریشه زنده دو گیاه گندم و شبدر بود. در این تحقیق, پنج سطح شوری به صورت مخلوطی از نمک های کلرید سدیم, کلرید کلسیم, کلرید منیزیم و کلرید پتاسیم و سه محیط خاک (بدون کشت, تحت کشت گندم و تحت کشت شبدر) با سه تکرار در چارچوب طرح کاملا تصادفی و به گونه فاکتوریل استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان می دهند که افزایش شوری در هر سه محیط بدون کشت, خاک تحت کشت گندم و خاک تحت کشت شبدر موجب کاهش معنی دار تنفس میکروبی تجمعی, کربن زیتوده میکروبی, تنفس برانگیخته با سوبسترا و شاخص قابلیت دسترسی به کربن شد. هم چنین, شوری موجب افزایش معنی دار qCO2 در هر سه محیط گردید. در سطوح بالای شوری, شاخص های میکروبی در خاک تحت کشت گندم و شبدر به میزان آنها در خاک بدون کشت نزدیک شد و تفاوت کمتری در فعالیت میکروبی بین سه محیط دیده شد, که نشان می دهد در سطوح بالای شوری, نقش محرک گیاه بر فعالیت میکروبی کم رنگ تر می گردد. نتایج به دست آمده از شاخص قابلیت دسترسی به کربن نیز نشان می دهد که در سطوح پایین شوری, محدودیت کربن در خاک تحت کشت گندم و شبدر وجود ندارد, اما با افزایش شوری, این شاخص به صفر نزدیک گردید که بیانگر محدودیت کربن برای تنفس میکروبی در این محیط هاست. هم چنین پایین تر بودن نسبت qCO2 در خاک تحت کشت گندم و شبدر در مقایسه با خاک بدون کشت, نشان دهنده نقش حمایت کنندگی ریشه بر فعالیت میکروبی در محیط های شور است. بنابراین, وجود گیاه در محیط های شور ممکن است از راه افزودن پی درپی ترشحات ریشه و بازگشت ریشه های جوان, به کاهش آثار مضر شوری های کم تا متوسط بر فعالیت های میکروبی خاک کمک نماید.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    بویراحمدی، مژگان، رییسی، فائز، و محمدی، جهانگرد. (1389). اثر شوری بر برخی شاخص های میکروبی خاک در حضور و عدم حضور ریشه های زنده گیاه. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، 14(51)، 103-114. SID. https://sid.ir/paper/14869/fa

    Vancouver: کپی

    بویراحمدی مژگان، رییسی فائز، محمدی جهانگرد. اثر شوری بر برخی شاخص های میکروبی خاک در حضور و عدم حضور ریشه های زنده گیاه. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1389؛14(51):103-114. Available from: https://sid.ir/paper/14869/fa

    IEEE: کپی

    مژگان بویراحمدی، فائز رییسی، و جهانگرد محمدی، “اثر شوری بر برخی شاخص های میکروبی خاک در حضور و عدم حضور ریشه های زنده گیاه،” علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 14، no. 51، pp. 103–114، 1389، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/14869/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button