مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,092
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

625
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تجزیه به عامل ها برای صفات کمی و بررسی ضرایب مسیر برای عملکرد دانه در گندم

صفحات

 صفحه شروع 135 | صفحه پایان 143

چکیده

 در این مطالعه تجزیه با عامل ها و تعیین سهم آنها در ایجاد تنوع صفات کمی و هم چنین آثار مستقیم و غیر مستقیم اجزای عملکرد بر عملکرد دانه گندم مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش 157 لاین دابل هاپلوئید گندم (Triticum aestivum L.), در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های زراعی 1382 و 1383 و از لحاظ صفات مختلف زراعی و مرفولوژیکی ارزیابی شدند. نتایج تجزیه به عامل ها به روش حداکثر درست نمایی پنج عامل پنهانی را در هر سال شناسایی نمود که این پنج عامل جمعا و به ترتیب 80.37 و 73.93 درصد از کل تنوع داده ها را در سال های زراعی اول و دوم توجیه نمودند. در سال اول ارزیابی, عامل اول به شدت تحت تاثیر تعداد روز تا گرده افشانی, تعداد روز تا سنبله دهی, طول برگ پرچم و طول دوره رشد بود و 30.5 درصد از کل تنوع را تبیین نمود و این عامل بیانگر ارتباط منفی اجزای عملکرد با یکدیگر و اهمیت ارتباط برخی از صفات مورفولوژیک با عملکرد دانه بود. ولی عامل اول در سال دوم ارزیابی بیشتر تحت تاثیر مثبت وزن دانه در سنبله, تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه بود و لذا عامل اجزای عملکرد نامیده شد. عامل های دوم و سوم در سال اول به ترتیب شامل ارتفاع بوته و عملکرد دانه و در سال دوم ارزیابی بیانگر طول دوره رسیدگی و ارتفاع بوته بودند. محاسبه ضرایب مسیر نشان داد که تعداد دانه در سنبله در هر دو سال ارزیابی بیشترین اثر مستقیم و مثبت (1.33 و 0.871 به ترتیب در سال اول و دوم) را بر عملکرد دانه داشت. به دلیل آثار غیر مستقیم زیاد و منفی تعداد دانه در سنبله از طریق تعداد سنبله بارور در متر مربع و وزن هزار دانه بر عملکرد دانه, ضریب هم بستگی بین عملکرد دانه و تعداد دانه در سنبله بسیار کم بود. تفاوت ناچیز اثر مستقیم تعداد سنبله بارور در متر مربع بر اساس ضریب هم بستگی فنوتیپی و ژنتیکی در سال اول و دوم بیانگر تاثیر پذیری کم این رابطه از عوامل محیطی است. به طور کلی تجزیه ضریب مسیر نشان داد که تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله بارور می توانند از کارایی بیشتری در مقایسه با وزن هزار دانه برای افزایش عملکرد دانه برخوردار باشند و می توانند در برنامه های به نژادی به عنوان شاخص انتخاب مورد استفاده قرار گیرند. هم چنین با توجه به نتایج تجزیه به عامل ها, انتخاب لاین ها بر اساس عامل چهار یا عامل عملکرد شامل صفات عملکرد بیولوژیک, تعداد سنبله در متر مربع و عملکرد دانه به عنوان شاخص انتخاب در برنامه های به نژادی و به منظور بهبود عملکرد دانه می تواند از راندمان زیادتری برخوردار باشد.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

حیدری، بهرام، سعیدی، قدرت اله، و سیدطباطبایی، بدرالدین ابراهیم. (1386). تجزیه به عامل ها برای صفات کمی و بررسی ضرایب مسیر برای عملکرد دانه در گندم. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، 11(42 (الف))، 135-143. SID. https://sid.ir/paper/14984/fa

Vancouver: کپی

حیدری بهرام، سعیدی قدرت اله، سیدطباطبایی بدرالدین ابراهیم. تجزیه به عامل ها برای صفات کمی و بررسی ضرایب مسیر برای عملکرد دانه در گندم. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1386؛11(42 (الف)):135-143. Available from: https://sid.ir/paper/14984/fa

IEEE: کپی

بهرام حیدری، قدرت اله سعیدی، و بدرالدین ابراهیم سیدطباطبایی، “تجزیه به عامل ها برای صفات کمی و بررسی ضرایب مسیر برای عملکرد دانه در گندم،” علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 11، no. 42 (الف)، pp. 135–143، 1386، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/14984/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button