مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

917
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

562
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی صفات زراعی برخی ژنوتیپ های بزرگ با کیفیت روغن خوراکی در دو تاریخ کاشت در شهرکرد

صفحات

 صفحه شروع 309 | صفحه پایان 321

چکیده

 به منظور بررسی پتانسیل تولید و دیگر صفات زارعی بزرک (Linun usitatissimum L.) در شهرکرد, نه ژنوتیپ به صورت کاشت بهاره در دو تاریخ کاشت 15 فروردین و 15 اردیبهشت به صورت مجزا در دو سال زراعی 1382 و 1383 با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اثر ژنوتیپ و تاریخ کاشت بر همه صفات معنی دار بود و ژنوتیپ ها از لحاظ کلیه صفات دارای تنوع ژنتیکی زیادی بودند. به طور متوسط تعداد گیاهچه در مترمربع ژنوتیپ ها بین 306 تا 464, تعداد روز تا رسیدگی بین 93.3 تا 105.1, ارتفاع بوته آنها بین 28.8 تا 58.2 سانتی متر, عملکرد دانه در بوته بین 0.274 تا 0.569 گرم, عملکرد دانه بین 995 تا 1423 کیلوگرم در هکتار و درصد روغن دانه بین 32.88 تا 34.83 متغیر بود. کمترین ارتفاع بوته و بیشترین عملکرد دانه در هکتار متعلق به توده بومی تهیه شده از کردستان بود. به طور کلی تاخیر درکاشت موجب کاهش معنی دار میانگین تعداد گیاهچه درمترمربع, تعداد روز تا رسیدگی, ارتفاع بوته, عملکرد دانه در بوته, عملکرد دانه در هکتار و افزایش معنی دار درصد روغن دانه گردید. به طور متوسط, عملکرد دانه در بوته در تاریخ کاشت اول و دوم به ترتیب برابر 0.506 و 0.414 گرم و عملکرد دانه در هکتار برابر 1598 و 811 کیلوگرم بود. اثر متقابل معنی داری بین ژنوتیپ و تاریخ کاشت برای بعضی از صفات از جمله عملکرد دانه و درصد روغن دانه مشاهده شد, به طوری که نسبت کاهش عملکرد دانه ژنوتیپ ها در تاریخ کاشت دوم متفاوت بود  و در اثر تاخیر در کاشت, درصد روغن دانه بعضی از ژنوتیپ ها کاهش و در بعضی دیگر افزایش نشان داد. در تاریخ کاشت اول تغییرات عملکرد دانه ژنوتیپ ها بین 1358 تا 1784 و در تاریخ کاشت دوم بین 632 تا 1088 کیلوگرم در هکتار بود. توده بومی تهیه شده از کردستان بیشترین عملکرد دانه را در هر دو سال ارزیابی به خود اختصاص داد. نتایج تجزیه رگرسیون و ضرایب هم بستگی نشان داد که تعداد گیاهچه در مترمربع و عملکرد دانه در بوته از عوامل اصلی ایجاد تنوع در عملکرد دانه در هکتار بودند. تعداد دانه در کپسول و تعداد کپسول دربوته نیز نقش موثرتری را در تعیین عملکرد دانه در بوته داشتند که به عنوان اجزای اصلی عملکرد دانه در بزرک محسوب می گردنند و می توان در برنامه های انتخاب از آنها به عنوان معیارهای انتخاب جهت بهبود عملکرد دانه استفاده نمود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    سعیدی، قدرت اله، و خدام باشی امامی، محمود. (1385). ارزیابی صفات زراعی برخی ژنوتیپ های بزرگ با کیفیت روغن خوراکی در دو تاریخ کاشت در شهرکرد. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، 10(4 (ب))، 309-321. SID. https://sid.ir/paper/15106/fa

    Vancouver: کپی

    سعیدی قدرت اله، خدام باشی امامی محمود. ارزیابی صفات زراعی برخی ژنوتیپ های بزرگ با کیفیت روغن خوراکی در دو تاریخ کاشت در شهرکرد. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1385؛10(4 (ب)):309-321. Available from: https://sid.ir/paper/15106/fa

    IEEE: کپی

    قدرت اله سعیدی، و محمود خدام باشی امامی، “ارزیابی صفات زراعی برخی ژنوتیپ های بزرگ با کیفیت روغن خوراکی در دو تاریخ کاشت در شهرکرد،” علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 10، no. 4 (ب)، pp. 309–321، 1385، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/15106/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button