مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

305
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

466
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی تنوع ژنتیکی لاین های نوترکیب برنج (Oryza sativa L. ) بر اساس برخی صفات کمّی و کیفی

صفحات

 صفحه شروع 166 | صفحه پایان 172

چکیده

 با توجه به اهمیّت غذایی برنج و جایگاه استراتژیک آن در امنیت غذایی جهان, لازم است برای دستیابی به عملکرد بالا, کیفیت مطلوب و سایر صفات مهم اقتصادی و زراعی, ابتدا مطالعات جامعی از تنوع ژرم پلاسم این گیاه صورت گیرد. به همین منظور, تعداد 144 لاین نوترکیب از جمعیت F6 برنج حاصل از تلاقی رقم محلی طارم دیلمانی به عنوان والد مادری با رقم اصلاح شده صالح به عنوان والد پدری به همراه چهار رقم شاهد (طارمی دیلمانی, هاشمی, صالح و علی کاظمی) در قالب طرح آگمنت در چهار بلوک به لحاظ 11 صفت مهم کمّی و کیفی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین لاین-ها از نظر کلیه صفات به جز صفات مرتبط با کیفیت دانه (محتوی آمیلوز و درجه حرارت ژلاتینی شدن), اختلاف معنی داری وجود ندارد که طبق انتظار دلالت بر یکنواختی میان لاین ها بر اساس صفات مورد بررسی و پاسخ آن ها به گزینش می نماید. تجزیه به عامل ها سه عامل را معرفی نمود که 87 درصد از تنوع کل را توجیه نمودند و با توجه به بار عامل ها به ترتیب مرتبط با تعداد دانه, تیپ و ساختار گیاه و کیفیت پخت نامگذاری شدند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای مبتنی بر روش حداقل واریانس وارد و معیار مربع فاصله اقلیدسی, ارقام در سه گروه اصلی قرار گرفتند که این تعداد گروه بر اساس تجزیه تابع تشخیص نیز مورد تأیید قرار گرفت. شناسایی تنوع فنوتیپی موجود, اطلاعات مفیدی در مدیریت کلکسیون-ها فراهم می آورد و منابع ژنتیکی با ارزشی را در اختیار اصلاح گران قرار می دهد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    احمدی شاد، محمدعلی، عبادی، علی اکبر، سوهانی، محمدمهدی، سمیع زاده لاهیجی، حبیب اله، و حسینی چالشتری، مریم. (1397). ارزیابی تنوع ژنتیکی لاین های نوترکیب برنج (Oryza sativa L. ) بر اساس برخی صفات کمّی و کیفی. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، 10(26 )، 166-172. SID. https://sid.ir/paper/180990/fa

    Vancouver: کپی

    احمدی شاد محمدعلی، عبادی علی اکبر، سوهانی محمدمهدی، سمیع زاده لاهیجی حبیب اله، حسینی چالشتری مریم. ارزیابی تنوع ژنتیکی لاین های نوترکیب برنج (Oryza sativa L. ) بر اساس برخی صفات کمّی و کیفی. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی[Internet]. 1397؛10(26 ):166-172. Available from: https://sid.ir/paper/180990/fa

    IEEE: کپی

    محمدعلی احمدی شاد، علی اکبر عبادی، محمدمهدی سوهانی، حبیب اله سمیع زاده لاهیجی، و مریم حسینی چالشتری، “ارزیابی تنوع ژنتیکی لاین های نوترکیب برنج (Oryza sativa L. ) بر اساس برخی صفات کمّی و کیفی،” پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، vol. 10، no. 26 ، pp. 166–172، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/180990/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button