مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,205
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

679
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

6

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تجزیه علیت در صفات موثر بر اسانس در سه گونه از آویشن

صفحات

 صفحه شروع 88 | صفحه پایان 94

چکیده

آویشن یکی از مهمترین گیاهان دارویی است که دارای تنوع وسیعی در سطح گونه ای و درون گونه ای است. گونه های متعددی از این گیاه در عرصه های طبیعی ایران پراکنده است و در بیشتر رویشگاه های کشور حداقل یک گونه از این گیاه وجود دارد. ده جمعیت از سه گونه آویشن به نام های T. pubscense, Thymus kotschyanus و T. persicus از رویشگاه های این جنس در مناطق مختلف اقلیمی کشور جمع آوری شد و در یک طرح بلوک های کامل تصادفی کاشته شدند. تعدادی از صفات مورفولوژیک در سطح مزرعه مورد مطالعه قرار گرفته و پس از استخراج اسانس آنها, ترکیبات اسانس جداسازی و شناسایی شدند. پس از تشخیص تفاوت های معنی دار آماری از نظر ویژگی های مورد مطالعه بین جمعیت های تحت بررسی و تعیین همبستگی های دو گانه بین صفات, تجزیه علیت به کار گرفته شد تا روابط بین صفات مورفولوژیک و ویژگی های مربوط به اسانس این گونه ها مورد بررسی قرار گیرد. از نظر میزان همبستگی روابط قابل توجهی بین صفات مورفولوژیک و اسانس وجود داشت. تجزیه اثرات همبستگی دوگانه بین میزان اسانس به عنوان صفات وابسته و سایر صفات به عنوان صفات مستقل اثرات غیرمستقیم چشمگیری را از صفات مورد بررسی بر میزان اسانس آشکار نمود. تعداد روزنه و طول برگ بیشترین اثرات مستقیم بر افزایش اسانس را از خود نشان دادند ولی همین صفات با اثرات غیرمستقیم خود از طریق سایر صفات موجب کاهش اسانس گردیدند. به طوری که در مجموع اثر کلی طول برگ ناچیز (0.222) و اثر کلی تعداد روزنه بر اسانس منفی بود (-0.498). همین پدیده در صفاتی نظیر تعداد کرک های محافظتی و تعداد ساقه نیز مشاهده گردید. به تعبیر دیگر می توان گفت که طول برگ از طریق صفت تعداد روزنه موجب کاهش میزان اسانس می گردد. همین طور صفت تعداد کرک های محافظتی نیز از طریق طول برگ موجب کاهش اسانس می گردد (اثر غیرمستقیم = -2.034). اثر مستقیم طول کل کروموزوم بر میزان اسانس منفی است (-0.494) ولی از طریق طول برگ اثر زیادی در افزایش میزان اسانس دارد (2.602). این اثر با اثرات غیرمستقیم منفی از طریق سایر صفات خنثی می شود.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    میرزایی ندوشن، حسین، مهرپور، شهین، و سفیدکن، فاطمه. (1385). تجزیه علیت در صفات موثر بر اسانس در سه گونه از آویشن. پژوهش و سازندگی، 19(1 (پی آیند70) در منابع طبیعی)، 88-94. SID. https://sid.ir/paper/19321/fa

    Vancouver: کپی

    میرزایی ندوشن حسین، مهرپور شهین، سفیدکن فاطمه. تجزیه علیت در صفات موثر بر اسانس در سه گونه از آویشن. پژوهش و سازندگی[Internet]. 1385؛19(1 (پی آیند70) در منابع طبیعی):88-94. Available from: https://sid.ir/paper/19321/fa

    IEEE: کپی

    حسین میرزایی ندوشن، شهین مهرپور، و فاطمه سفیدکن، “تجزیه علیت در صفات موثر بر اسانس در سه گونه از آویشن،” پژوهش و سازندگی، vol. 19، no. 1 (پی آیند70) در منابع طبیعی، pp. 88–94، 1385، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/19321/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button