مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

902
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

631
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

پارامترهای زیستی و تولید مثلی مگس میوه زیتون (Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae در شرایط آزمایشگاه

صفحات

 صفحه شروع 23 | صفحه پایان 33

چکیده

مگس میوه زیتون,Bactrocera oleae  مهمترین آفت زیتون در مناطق زیتون خیز دنیا محسوب می شود. لارو این آفت با تغذیه از گوشت میوه زیتون باعث ایجاد خسارت کمی و کیفی زیتون های کنسروی و روغنی می شود. طی تحقیق حاضر پارامترهای زیستی و تولید مثلی آفت در شرایط مطلوب آزمایشگاهی (دمای 27±1 درجه سلسیوس, رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) و روی میوه زیتون رقم زرد مورد بررسی قرار گرفت. برای آغاز بررسی میوه های آَلوده از مناطق آلوده جمع آوری و درون اتاقک رشد مورد پرورش قرار گرفت. در این بررسی با توجه به وجود مراحل زندگی نابالغ آفت درون میوه نرخ تفریخ تخم ها برابر یک در نظر گرفته شد و تنها با ظهور حشرات بالغ زنده مانی آنها نسبت به تعداد تخم اولیه محاسبه گردید. نتایج نشان داد که دوره جنینی آفت داخل اتاقک رشد و شرایط مطلوب ذکر شده به طور متوسط 3.26±0.095 روز, طول دوره لاروی به طور متوسط 13.13±0.28 روز و طول مرحله شفیرگی آفت به طور متوسط 9.13±0.34 روز و به طور کلی دوره پیش از بلوغ طی بررسی انجام شده به طور متوسط 25.53±0.48 روز طول می کشد. دوره پیش از تخمگذاری حشرات بالغ به طور متوسط 5.64±0.31 روز بود که جفتگیری حشرات بالغ حداقل یک روز پس از ظهور آنها آغاز گردید. طول دوره تخمگذاری در مگس میوه زیتون نیز به طور متوسط 51.64±1.73 روز و طول دوره پس از تخمگذاری در مگس میوه زیتون نیز به طور متوسط 4.07±0.68 روز اندازه گیری شد. به طور میانگین طول عمر حشرات نر حدود 38.57±2.56 روز و طول عمر حشرات ماده 61.36±2.15 روز محاسبه گردید. کل تخم گذاشته شده در هر حشره ماده به طور متوسط 214.25±22.38 عدد بود که حداکثر 256 و حداقل 139 تخم توسط هر حشره ماده گذاشته شد. نسبت جنسی حشرات بالغ خارج شده در شرایط آزمایشگاهی 1: 1.1 ( نر: ماده) محاسبه گردید. نسبت بقا تا مرحله ظهور مگس های بالغ برابر یک بوده اما پس از ظهور مگس های بالغ و به مرور مگس های بالغ به تدریج مرده و نوساناتی در نسبت بقا مشاهده گردید. نرخ ناخالص باروری این آفت 118.20 بود ولی نرخ خالص باروری آن 46.97 بدست آمد. بررسی پارامترهای رشد جمعیت مگس میوه زیتون نشان داد که طول دوره هر نسل آفت روی رقم زیتون و در شرایط مطلوب آزمایشگاهی 58.18 روز برآورد گردید. نرخ متناهی افزایش جمعیت (l) برابر 1.08 و طول دوره ای که جمعیت آفت می تواند دو برابر شود (DT) 8.88 روز و نرخ ذاتی افزایش جمعیت 0.078 (rm) محاسبه گردید.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    سروش، محمدجواد، کمالی، کریم، استوان، هادی، شجاعی، محمود، و فتحی پور، یعقوب. (1392). پارامترهای زیستی و تولید مثلی مگس میوه زیتون (Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae در شرایط آزمایشگاه. گیاه پزشکی، 5(1 (پیاپی 14))، 23-33. SID. https://sid.ir/paper/194013/fa

    Vancouver: کپی

    سروش محمدجواد، کمالی کریم، استوان هادی، شجاعی محمود، فتحی پور یعقوب. پارامترهای زیستی و تولید مثلی مگس میوه زیتون (Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae در شرایط آزمایشگاه. گیاه پزشکی[Internet]. 1392؛5(1 (پیاپی 14)):23-33. Available from: https://sid.ir/paper/194013/fa

    IEEE: کپی

    محمدجواد سروش، کریم کمالی، هادی استوان، محمود شجاعی، و یعقوب فتحی پور، “پارامترهای زیستی و تولید مثلی مگس میوه زیتون (Bactrocera oleae (Diptera: Tephritidae در شرایط آزمایشگاه،” گیاه پزشکی، vol. 5، no. 1 (پیاپی 14)، pp. 23–33، 1392، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/194013/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا