Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

728
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

511
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تاثیر همزیستی میکوریزی بر کارایی مصرف آب، تجمع پرولین و جذب عناصر غذایی گندم در شرایط شور

صفحات

 صفحه شروع 111 | صفحه پایان 122

چکیده

 از جمله اثرات ناشی از تجمع املاح و مساله شوری افزایش فشار اسمزی محلول خاک و کاهش انرژی آزاد آب می باشد که گیاه از طریق تعدیل اسمزی با آن مقابله می کند. در این شرایط گیاه ناچار به انباشتن ترکیبات نیتروژن دار (از جمله پرولین) و ترکیبات هیدروکسیلدار در سیتوپلاسم سلولی خود برای ایجاد پتانسیل اسمزی مورد نیاز می باشد. مصرف بخشی از کربن حاصل از فتوسنتز و سمیت ناشی از غلظت بالای یونها برای تعدیل اسمزی, منجر به کمبود سایر یونها و کاهش رشد و عملکرد در گیاه می گردد. در سالهای اخیر استفاده از روشهای بیولوژیک, برای افزایش کارایی و تحمل گیاهان در اراضی شور, به عنوان یک راهکار مورد توجه قرار گرفته است. به منظور بررسی نقش قارچهای میکوریز آربسکولار در افزایش مقاومت به شوری آزمون گلخانه ای به صورت آزمایش فاکتوریل با سه سطح شوری 4, 8 و 12 dS/m از منبع دو نمک NaCl و CaCl2, پنچ سطح تلقیح با قارچهای میکوریزی شامل سطوح شاهد, گونه های گلوموس موسه (Glomus mosseae), گلوموس اینترارادیسز (G. intraradices), گلوموس اتانیکاتوم (G. etunicatum) و یک تیمار ترکیبی از این سه گونه و رقم چمران و لاین 9 از ارقام امیدبخش گندم حاصل از آزمایشات شوری با مشخصات (Bank"S"/Vee"S'') به ترتیب به عنوان نیمه مقاوم و مقاوم به شوری در قالب طرح کاملا تصادفی به اجرا در آمد. نتایج این آزمون نشان داد با افزایش شوری غلظت پرولین در برگ پرچم گیاه گندم افزایش یافت و رقم چمران (نیمه مقاوم) دارای غلظت بیشتری از پرولین نسبت به لاین 9 (مقاوم) می باشد اما کارایی مصرف آب (WUE), میزان جذب پتاسیم, نیتروژن, فسفر و کلسیم در لاین 9 در سطح احتمال 1 درصد بیشتر از رقم چمران بود .(P<0.01). اختلاف تیمارهای تلقیح شده با قارچهای میکوریزی با تیمار شاهد در لاین 9 و رقم چمران در تمام شاخصهای اندازه گیری شده معنی دار گردید و تیمار ترکیبی که مجموعی از سه گونه قارچ استفاده شده در این تحقیق می باشد بیشترین تاثیر را در کاهش تجمع پرولین, افزایش کارایی مصرف آب و جذب عناصر معدنی هر دو رقم چمران و لاین 9 نسبت به شاهد تلقیح نشده داشت.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    رجالی، فرهاد، مردوخی، باران، و ملکوتی، محمدجعفر. (1389). تاثیر همزیستی میکوریزی بر کارایی مصرف آب, تجمع پرولین و جذب عناصر غذایی گندم در شرایط شور. پژوهش آب در کشاورزی (علوم خاک و آب)، 24(2 (ب))، 111-122. SID. https://sid.ir/paper/196878/fa

    Vancouver: کپی

    رجالی فرهاد، مردوخی باران، ملکوتی محمدجعفر. تاثیر همزیستی میکوریزی بر کارایی مصرف آب, تجمع پرولین و جذب عناصر غذایی گندم در شرایط شور. پژوهش آب در کشاورزی (علوم خاک و آب)[Internet]. 1389؛24(2 (ب)):111-122. Available from: https://sid.ir/paper/196878/fa

    IEEE: کپی

    فرهاد رجالی، باران مردوخی، و محمدجعفر ملکوتی، “تاثیر همزیستی میکوریزی بر کارایی مصرف آب, تجمع پرولین و جذب عناصر غذایی گندم در شرایط شور،” پژوهش آب در کشاورزی (علوم خاک و آب)، vol. 24، no. 2 (ب)، pp. 111–122، 1389، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/196878/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا