مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

3,590
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

803
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تاثیر پسماند کمپوست قارچ بر خصوصیات رشدی و جذب عناصر پرمصرف در کاهو (.Lactuca sativa L) رقم «سیاهو»

صفحات

 صفحه شروع 113 | صفحه پایان 129

چکیده

 سابقه و هدف: امروزه به منظور نیل به تولید پایدار و محصول سالم, استفاده از اصلاح کننده های آلی مانند پسماند کمپوست قارچ بیش تر مورد توجه قرار گرفته است. مقادیر زیادی پسماند کمپوست قارچ در تولید قارچ خوراکی به وجود می آید که مصرف آن از نگاه کشاورزی پایدار به ویژه در خاک های مبتلا به فقر ماده آلی مثل اکثر خاک های ایران دارای اهمیت است. بنابراین, این پژوهش گلخانه ای با هدف بررسی تاثیر مصرف پسماند کمپوست قارچ خوراکی شسته شده و شسته نشده بر خصوصیات رشد رویشی و غلظت عناصر غذایی پرمصرف (Ca, K, P, N) درکاهو رقم «سیاهو» در یک خاک لوم شنی انجام شد.مواد و روش ها: این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار مطالعه شد. تیمارهای آزمایشی شامل نسبت های حجمی صفر (شاهد), 10, 20, 30, 40 و 50 درصد از پسماند کمپوست قارچ به صورت شسته شده و شسته نشده در یک خاک لوم شنی بود. پس از طی دوره رشد, برداشت انجام و خصوصیات رشدی مانند ارتفاع بوته, تعداد و سطح برگ, شاخص سبزینگی, هدایت روزنه ای, وزن تر و خشک بوته و غلظت عناصر غذایی پرمصرف در برگ اندازه گیری و آزمون مقایسه میانگین توسط نرم افزار SPSS انجام شد.یافته ها: افزودن تیمارهای کمپوست شسته شده (WS) و شسته نشده (UWS) به خاک لوم شنی باعث افزایش ماده آلی, هدایت الکتریکی, نتیروژن کل و زیست فرآهمی فسفر, پتاسیم, کلسیم و سدیم نسبت به تیمار شاهد شد. افزایش ماده آلی از محاسن کودهای آلی بوده و در خاک های مناطق خشک و نیمه خشک که کمبود مواد آلی در آن ها بیش تر است تاثیر بسیار زیادی در بهبود کیفیت خاک و در نتیجه تولید محصول می گذارد. افزودن پسماند کمپوست قارچ شسته شده و شسته نشده تاثیر معنی دار در سطح احتمال 1 درصد بر خصوصیات رشدی اندازه گیری شده و غلظت عناصر نیتروژن, فسفر, پتاسیم و کلسیم در برگ کاهو نسبت به تیمار شاهد داشت. بیش ترین و کم ترین مقدار برای اکثر صفات به ترتیب در تیمار 30 درصد پسماند کمپوست قارچ شسته شده و شاهد به دست آمد. نتایج تجزیه برگ نشان داد که مصرف پسماند کمپوست قارچ شسته شده و شسته نشده غلظت عناصر غذایی پرمصرف را در کاهو که در تیمار شاهد کم تر از حد بحرانی بود به حدود کفایت و بهینه نزدیک کرده است.نتیجه گیری: مصرف پسماند کمپوست قارچ باعث بهبود ماده آلی و زیست فرآهمی عناصر غذایی پرمصرف در خاک و در نتیجه منجر به بهبود رشد و عملکرد کاهو و ارزش غذایی بهتر آن نسبت به شاهد شد. مقایسات اورتوگونال نشان داد که پسماند کمپوست قارچ شسته شده نسبت به شسته نشده تاثیر معنی دار بر خصوصیات رشدی و غلظت عناصر غذایی پرمصرف در برگ کاهو داشت (p<0.01). بنابراین, کمپوست قارچ شسته شده می تواند به عنوان یک اصلاح کننده مناسب با شوری کم برای بهبود وضعیت عرضه عناصر غذایی خاک و افزایش حاصل خیزی آن به ویژه در خاک های مناطق خشک و نیمه خشک استفاده شود. با استفاده از این ضایعات آلی می توان بدون افزودن کود شیمیایی کاهوی ارگانیک تولید کرده و نیاز غذایی آن را تا حدودی در شرایط گلخانه ای تامین کرد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    گلی کلانپا، اسماعیل، امانی، ناصر، و اسماعیل پور، بهروز. (1394). تاثیر پسماند کمپوست قارچ بر خصوصیات رشدی و جذب عناصر پرمصرف در کاهو (.Lactuca sativa L) رقم «سیاهو». مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار، 5(2)، 113-129. SID. https://sid.ir/paper/209941/fa

    Vancouver: کپی

    گلی کلانپا اسماعیل، امانی ناصر، اسماعیل پور بهروز. تاثیر پسماند کمپوست قارچ بر خصوصیات رشدی و جذب عناصر پرمصرف در کاهو (.Lactuca sativa L) رقم «سیاهو». مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار[Internet]. 1394؛5(2):113-129. Available from: https://sid.ir/paper/209941/fa

    IEEE: کپی

    اسماعیل گلی کلانپا، ناصر امانی، و بهروز اسماعیل پور، “تاثیر پسماند کمپوست قارچ بر خصوصیات رشدی و جذب عناصر پرمصرف در کاهو (.Lactuca sativa L) رقم «سیاهو»،” مجله الکترونیک مدیریت خاک و تولید پایدار، vol. 5، no. 2، pp. 113–129، 1394، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/209941/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button