مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,254
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

503
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام جو (.Hordeum vulgar L) در مرحله گیاهچه ای تحت شرایط کنترل شده

صفحات

 صفحه شروع 9 | صفحه پایان 22

چکیده

 خطرپذیری آب و هوائی از جمله عواملی است که همواره در میزان تولید غلات در بسیاری از مناطق موثر بوده است. به منظور بررسی تحمل به یخ زدگی ارقام جو در شرایط کنترل شده, آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت آزمایش فاکتوریل با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. ترکیب 5 رقم جو ماکوئی, کارون × کویر, لخت, ریحان و والفجر به همراه 6 تیمار دمائی (0, 4-, 8-, 12-, 16- و 20- درجه سانتی گراد) به صورت فاکتوریل به عنوان تیمارهای مورد بررسی در نظر گرفته شدند. در این آزمایش گلدان ها از زمان کاشت تا مرحله 6-4 برگی جهت گذراندن دوره خوسرمائی در شرایط طبیعی قرار گرفتند و پس از آن جهت اعمال یخ زدگی به فریزر ترموگرادیان منتقل شدند. میزان پایداری غشا سیتوپلاسمی ژنوتیپ ها با استفاده از نشت الکترولیت ها مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس درجه حرارت کشنده برای 50 درصد نمونه ها (LT50) بر اساس نشت الکترولیت ها تعیین گردید. همچنین سه هفته بعد از زمان اعمال دماهای یخ زدگی و رشد مجدد آنها در گلخانه, درصد بقا, ارتفاع, وزن خشک, دمای کشنده 50 درصد گیاهان (LT50) بر اساس درصد بقا و دمای کاهنده 50 درصد وزن خشک گیاهان (RDMT50) اندازه گیری و ثبت شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که درصد نشت الکترولیت ها در نمونه های برگ و طوقه ارقام مورد بررسی دارای تفاوت معنی داری (p<0.01) بود, به نحوی که برگ رقم والفجر با 69.4 درصد و رقم کارون × کویر با 58.5 درصد به ترتیب از بیشترین و کمترین درصد نشت برخوردار بودند. در نمونه های طوقه رقم ریحان با 78.9 درصد بیشترین درصد نشت الکترولیت را داشت و ارقام ماکوئی, کارون × کویر, لخت و والفجر بدون تفاوت معنی دار کمترین درصد نشت را به خود اختصاص دادند. اندازه گیری صفاتی نظیر وزن خشک و ارتفاع بوته سه هفته پس از بازیافت اختلاف معنی داری را در بین رقم های مورد بررسی نشان داد, به عنوان مثال رقم کارون × کویر با 978 میلی گرم بیشترین و رقم والفجر با 480 میلی گرم کمترین وزن خشک تک بوته را داشتند. همچنین اغلب صفات مورد بررسی از تیمار دمائی 12- درجه سانتی گراد به پائین کاهش معنی داری نسبت به شاهد (تیمار صفر درجه سانتی گراد) نشان دادند.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    نظامی، احمد، نباتی، جعفر، برزویی، اعظم، کمندی، علی، معصومی، علی، و صالحی، معصومه. (1389). ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام جو (.Hordeum vulgar L) در مرحله گیاهچه ‌ای تحت شرایط کنترل شده. تنش های محیطی در علوم زراعی، 3(1)، 9-22. SID. https://sid.ir/paper/210010/fa

    Vancouver: کپی

    نظامی احمد، نباتی جعفر، برزویی اعظم، کمندی علی، معصومی علی، صالحی معصومه. ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام جو (.Hordeum vulgar L) در مرحله گیاهچه ‌ای تحت شرایط کنترل شده. تنش های محیطی در علوم زراعی[Internet]. 1389؛3(1):9-22. Available from: https://sid.ir/paper/210010/fa

    IEEE: کپی

    احمد نظامی، جعفر نباتی، اعظم برزویی، علی کمندی، علی معصومی، و معصومه صالحی، “ارزیابی تحمل به یخ زدگی ارقام جو (.Hordeum vulgar L) در مرحله گیاهچه ‌ای تحت شرایط کنترل شده،” تنش های محیطی در علوم زراعی، vol. 3، no. 1، pp. 9–22، 1389، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/210010/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button