مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

644
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

634
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی اثر تلفیق آب شور و شیرین در منطقه سیستان

صفحات

 صفحه شروع 455 | صفحه پایان 463

چکیده

 منطقه سیستان در شرق ایران یکی از مناطقی است که به تدابیر مدیریتی منابع آب نیازمند است. استفاده از آب سطحی و زیرسطحی, به صورت تلفیقی, از روش های اصلی مدیریت جامع منابع آب است. هدف پژوهش حاضر مطالعه استراتژی تلفیق آب شور زیرسطحی با آب شیرین رودخانه هیرمند در منطقه سیستان بود. برای دست یابی به این هدف, آزمایشی در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار بر گیاه سورگوم علوفه ای رقم اسپیدفید در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل, واقع در سد سیستان, در بهار 1392 به اجرا درآمد. آب شیرین و شور مورد نیاز آزمایش, به ترتیب, از رودخانه هیرمند (EC=1.2ds/m) و چاه حفرشده در مزرعه (EC=15ds/m) تامین شد. تیمارهای مورد بررسی شامل تیمار شاهد, نیم درمیان (یک دوم شور), یک درمیان زمانی, مخلوط, و کاملا شور بود. خصوصیات مورد بررسی شامل صفات بیولوژیکی سورگوم و تغییرات شوری در پروفیل خاک بود. تجزیه واریانس عملکرد و اجزای آن توسط مدل SAS و تحلیل نتایج شوری نیمرخ خاک توسط مدل spss انجام شد. نتایج تجزیه واریانس صفات اندازه گیری شده نشان داد اعمال تیمارهای مذکور باعث ایجاد تفاوت معنادار (p£0.01) در صفات وزن خشک برگ, ساقه و اندام هوایی, ارتفاع, و شاخص سطح برگ می شود. پس از تیمار شاهد, تیمار نیم درمیان با افزایش عملکرد 75.8 درصد در صفت وزن خشک برگ و 55.3 درصد در صفت وزن خشک اندام هوایی نسبت به تیمار کاملا شور دارای بهترین عملکرد بود. همچنین مقایسه شوری نیمرخ خاک در قبل و بعد از آزمایش نشان داد همه تیمارهای مذکور باعث افزایش شوری در همه لایه های نیمرخ خاک می شوند (به جز لایه 80 تا 100 سانتی متری که تغییرات آن متاثر از سطح ایستابی بود). نتایج اجزای عملکرد و شوری نیمرخ خاک نشان داد در کشت سورگوم روش تناوبی استفاده از آب شور و غیر شور (تیمار یک درمیان زمانی) بهتر از روش اختلاط آب هاست. بنابراین در مناطقی نظیر دشت سیستان, که از نظر آب شیرین در تنگنا قرار دارد, می توان از دو روش نیم درمیان و یک درمیان زمانی برای آبیاری اراضی استفاده کرد. همچنین, بررسی نتایج شوری نیمرخ خاک در قبل و بعد از آزمایش نشان داد همه تیمارهای مذکور باعث افزایش شوری در همه لایه های نیمرخ خاک می شوند (به جز لایه 80 تا 100 سانتی متری که تغییرات آن متاثر از سطح ایستابی بود).

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    قائدی، سعید، افراسیاب، پیمان، و لیاقت، عبدالمجید. (1394). بررسی اثر تلفیق آب شور و شیرین در منطقه سیستان. تحقیقات آب و خاک ایران (علوم کشاورزی ایران)، 46(3)، 455-463. SID. https://sid.ir/paper/225746/fa

    Vancouver: کپی

    قائدی سعید، افراسیاب پیمان، لیاقت عبدالمجید. بررسی اثر تلفیق آب شور و شیرین در منطقه سیستان. تحقیقات آب و خاک ایران (علوم کشاورزی ایران)[Internet]. 1394؛46(3):455-463. Available from: https://sid.ir/paper/225746/fa

    IEEE: کپی

    سعید قائدی، پیمان افراسیاب، و عبدالمجید لیاقت، “بررسی اثر تلفیق آب شور و شیرین در منطقه سیستان،” تحقیقات آب و خاک ایران (علوم کشاورزی ایران)، vol. 46، no. 3، pp. 455–463، 1394، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/225746/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button