مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,835
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

760
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

کاربرد تجزیه بای پلات در بررسی تنوع ژنتیکی صفات مورفولوژیک و تحمل به خشکی هفت گونه از جنس براسیکا

صفحات

 صفحه شروع 13 | صفحه پایان 25

چکیده

 برای بررسی تنوع ژنتیکی صفات مرفولوژیک و تحمل به خشکی گیاهچه ای در 7 گونه جنس براسیکا (Brassica) تعداد 36 نمونه در دو آزمایش جداگانه مزرعه ای (بررسی تنوع ژنتیکی) و آزمایشگاهی (بررسی تحمل به خشکی گیاهچه ای) در سال 1390 در دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. طرح آماری مورد استفاده در مزرعه بلوک های کامل تصادفی (36 نمونه به عنوان تیمار) با 4 تکرار بود. نتایج تجزیه واریانس آزمایش مزرعه ای نشان داد که بین نمونه های مورد مطالعه از نظر صفات عملکرد و اجزای عملکرد اختلاف معنی داری وجود داشت. همچنین مقایسه میانگین نشان داد که گونه B. carinata دارای بیشترین عملکرد دانه بود. تجزیه به مولفه های اصلی در مجموع 57 درصد از تغییرات کل را توجیه نمود و توانست تا حدودی گونه ها را از همدیگر جدا کند. در آزمایش دوم نمونه ها از نظر تحمل به تنش خشکی از طریق شاخص های مرحله جوانه زنی در آزمایشگاه به صورت طرح فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفتند. تیمارهای تنش خشکی القا شده توسط پلی اتیلن گلیکول (6000) شامل شاهد (آب مقطر), پتانسیل 3- و 6- بار بودند که از طریق یک مطالعه مقدماتی تعیین شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد تاثیر سطوح خشکی, ژنوتیپ و اثر متقابل آنها برای صفات مورد بررسی معنی دار بود. صفت طول ریشه چه نسبت به سایر صفات حساسیت بیشتری به کاهش پتانسیل آب داشت و با کاهش پتانسیل آب محیط, طول ریشه چه ها افزایش نشان دادند. نتایج حاصل از شاخص های درصد کاهش و شاخص تحمل نیز بیان کننده تحمل به خشکی بالای گونه وحشی B. nigra و پس از آن گونه های B. oleracea و B. juncea نسبت به دیگر گونه ها از جمله گونه کلزای زراعی (B. napus) بود. تجزیه بای پلات براساس مولفه های اصلی نشان داد که گونه B. fruticulosa و B. napus (گونه زراعی) حساسترین و گونه وحشی B. nigra متحمل ترین به تنش خشکی بودند که می توان از این گونه ها در برنامه های اصلاحی آتی از جمله بررسی امکان انتقال ژن های تحمل به خشکی به گونه زراعی استفاده کرد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    شرفی، یوسف، مجیدی، محمدمهدی، میرخانی، مرضیه، و رهنما، محبوبه. (1393). کاربرد تجزیه بای پلات در بررسی تنوع ژنتیکی صفات مورفولوژیک و تحمل به خشکی هفت گونه از جنس براسیکا. فرآیند و کارکرد گیاهی، 3(7)، 13-25. SID. https://sid.ir/paper/234200/fa

    Vancouver: کپی

    شرفی یوسف، مجیدی محمدمهدی، میرخانی مرضیه، رهنما محبوبه. کاربرد تجزیه بای پلات در بررسی تنوع ژنتیکی صفات مورفولوژیک و تحمل به خشکی هفت گونه از جنس براسیکا. فرآیند و کارکرد گیاهی[Internet]. 1393؛3(7):13-25. Available from: https://sid.ir/paper/234200/fa

    IEEE: کپی

    یوسف شرفی، محمدمهدی مجیدی، مرضیه میرخانی، و محبوبه رهنما، “کاربرد تجزیه بای پلات در بررسی تنوع ژنتیکی صفات مورفولوژیک و تحمل به خشکی هفت گونه از جنس براسیکا،” فرآیند و کارکرد گیاهی، vol. 3، no. 7، pp. 13–25، 1393، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/234200/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button