مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

398
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

508
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تعیین ارزش غذایی، تخمیرپذیری و تجزیه پذیری شکمبه ای بقایای زراعی دو واریته کینوآ

صفحات

 صفحه شروع 83 | صفحه پایان 96

چکیده

 سابقه و هدف: شبه غله کینوآ (Chenopodium quinoa willd. ) گیاهی یکساله از خانواده کنوپودیاسه بوده که با توجه به نیاز آبی پائین, مقاومت به خشکی و شوری و ارزش غذایی بالای دانه مورد توجه جهانی قرار گرفته است. با ورود بذر کینوآ به کشور, کاشت آن در حال گسترش است و همزمان با تولید دانه مقادیر زیادی از بقایای زراعی نیز تولید می شود. با توجه به این که اطلاعات در رابطه با ارزش غذایی و گوارش پذیری این بقایا بسیار محدود است. این آزمایش با هدف تعیین ارزش غذایی و گوارش پذیری بقایای زراعی دو واریته کینوآ انجام شد. مواد و روش ها: برداشت گیاه کامل کینوآ از دو واریته سجاما و سجاما ایرانشهر از یک مزرعه آزمایشی انجام شد. پس از خشک شدن گیاه در سایه, دانه ها جدا شدند و از بقایای زراعی جهت تعیین ترکیبات شیمیایی, تخمیرپذیری, تجزیه پذیری شکمبه ای و تعیین میزان ناپدید شدن شکمبه ای و پس از شکمبه ای استفاده شد. یافته ها: غلظت ترکیبات شیمیایی شامل پروتئین خام, عصاره اتری, کربوهیدرات های غیر فیبری, خاکستر خام, الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی بین دو واریته کینوآ اختلاف معنی داری نداشتند, و میانگین این ترکیبات در دو ورایته مورد بررسی به ترتیب. 11/13, 68/1, 74/22, 68/13, . 80/48 و 69/32 درصد بود. تولید گاز پس از 24 ساعت, پتانسیل تولید گاز (b), نرخ تولید گاز (c), غلظت اسیدهای چرب زنجیر کوتاه و انرژی قابل سوخت وساز در بقایای زراعی دو واریته کینوآ برابر و مشابه با یک نمونه علوفه یونجه مورد آزمایش بود. در واریته سجاما نسبت به واریته سجاما ایرانشهر میزان ناپدید شدن ماده خشک در شکمبه (60/51 در برابر 76/57 درصد) و در کل دستگاه گوارش (80/54 در برابر 57/60 درصد), به طور معنی داری کمتر (01/0P<) بودند, اما میزان ناپدیدشدن پس از شکمبه ای ماده خشک در هر دو واریته برابر بود. همچنین غلظت ماده خشک با سرعت تجزیه بالا (بخش a), غلظت ماده خشک با سرعت تجزیه کند (بخش b) و همچنین ثابت نرخ تجزیه (c) در واریته سجاما در مقایسه با واریته سجاما ایرانشهر کمتر (01/0P<) بود. نتیجه گیری: غلظت پروتئین خام در بقایای زراعی دو واریته کینوآی مورد مطالعه حدود 13 درصد و به طور قابل ملاحظه ای از پروتئین خام در کاه غلات و یا سایر بقایای کشاورزی بیشتر بود. از سوی دیگر ضرائب تجزیه پذیری مناسب و میزان ناپدید شدن 55 تا 60 درصدی ماده خشک این بقایا در دستگاه گوارش, نشان می دهد که بقایای زراعی کینوآ می تواند به صورت مخلوط با سایر علوفه ها در تغذیه دستی و یا حتی به تنهایی به صورت استفاده از پس چر مزرعه کینوآ خوراک مناسبی برای نشخوارکنندگان باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    شاکری، پیروز، دیانی، امید، اسدی کرم، محمد، نجفی نژاد، حمید، و آقاشاهی، علیرضا. (1398). تعیین ارزش غذایی, تخمیرپذیری و تجزیه پذیری شکمبه ای بقایای زراعی دو واریته کینوآ. پژوهش در نشخوار کنندگان، 7(2 )، 83-96. SID. https://sid.ir/paper/244074/fa

    Vancouver: کپی

    شاکری پیروز، دیانی امید، اسدی کرم محمد، نجفی نژاد حمید، آقاشاهی علیرضا. تعیین ارزش غذایی, تخمیرپذیری و تجزیه پذیری شکمبه ای بقایای زراعی دو واریته کینوآ. پژوهش در نشخوار کنندگان[Internet]. 1398؛7(2 ):83-96. Available from: https://sid.ir/paper/244074/fa

    IEEE: کپی

    پیروز شاکری، امید دیانی، محمد اسدی کرم، حمید نجفی نژاد، و علیرضا آقاشاهی، “تعیین ارزش غذایی, تخمیرپذیری و تجزیه پذیری شکمبه ای بقایای زراعی دو واریته کینوآ،” پژوهش در نشخوار کنندگان، vol. 7، no. 2 ، pp. 83–96، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/244074/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button