مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,299
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

1

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

استفاده از ضرایب علیت ژنتیکی برای تهیه شاخص های گزینشی بهینه و پایه در برنج

صفحات

 صفحه شروع 97 | صفحه پایان 112

چکیده

 عملکرد دانه و بسیاری از صفاتی که در گیاهان و جانوران دارای اهمیت اقتصادی می باشند, به صورت کمی به توارث می رسند و با روش انتخاب مستقیم پیشرفت چندانی در بهبود آنها حاصل نمی شود. یکی از روش های موثر انتخاب غیرمستقیم جهت بهبود عملکرد دانه به همراه صفات موثر بر آن, استفاده از شاخص های انتخاب می باشد. در این تحقیق, 109 گیاه F2 حاصل از تلاقی بین ارقام هاشمی و کادوس, به منظور ارایه شاخص های گزینشی مناسب برای اصلاح عملکرد و صفات مرتبط با آن, در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور )رشت( مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل تعداد روز تا رسیدگی کامل, ارتفاع بوته, طول خوشه, طول برگ پرچم, عرض برگ پرچم, تعداد خوشه, تعداد دانه پر در خوشه, تعداد کل دانه در خوشه, وزن صددانه, عملکرد دانه در واحد بوته, عملکرد بیولوژیک, شاخص برداشت, طول دانه و عرض دانه بود. نتایج حاصل نشان داد که در بین صفات اندازه گیری شده, عملکرد بیولوژیک و عرض برگ پرچم به ترتیب بیشترین و کمترین میزان وراثت پذیری عمومی را به خود اختصاص دادند. عملکرد دانه با صفات تعداد دانه پر در خوشه, عملکرد بیولوژیک, شاخص برداشت, تعداد کل دانه در خوشه, تعداد خوشه, طول برگ پرچم, طول خوشه و عرض دانه همبستگی ژنتیکی مثبت و معنی داری داشت. نتایج تجزیه علیت نشان داد که عملکرد بیولوژیک, شاخص برداشت, تعداد کل دانه در خوشه و عرض برگ پرچم اثرات مستقیم مثبت بر روی عملکرد دانه دارند, در حالی که تعداد روز تا رسیدگی اثر مستقیم منفی با عملکرد دانه نشان داد. برای تهیه شاخص های گزینشی مناسب به منظور اصلاح عملکرد و اجزای آن, ده شاخص گزینشی مختلف بر اساس دو شاخص بهینه و پایه ارزیابی شد. نتایج نشان داد که گزینش بر مبنای صفاتی نظیر عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت که به عنوان صفات موثر بر عملکرد دانه در تجزیه علیت ژنتیکی مشخص شدند, با توجه به اثرات مستقیم ژنتیکی )ضرایب علیت ژنتیکی( آنها به عنوان ارزش های اقتصادی, می تواند مفید باشد. در مقابل, برای صفاتی که وراثت پذیری بیشتری از عملکرد داشتند, استفاده از ضرایب همبستگی ژنتیکی آنها به عنوان ارزش های اقتصادی می تواند به شاخص های برتر و مناسب جهت اصلاح جمیعت منجر شود. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از هر دو شاخص بهینه و پایه پیشرفت ژنتیکی تقریبا مشابهی برای صفات مورد مطالعه ارایه می دهند, معذالک استفاده از شاخص پایه به دلیل سهولت محاسبات و تفسیر نتایج بر شاخص بهینه ارجحیت داشته و پیشنهاد می گردد.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    فضلعلی پور، مریم، ربیعی، بابک، سمیع زاده لاهیجی، حبیب اله، و رحیم سروش، حسین. (1386). استفاده از ضرایب علیت ژنتیکی برای تهیه شاخص های گزینشی بهینه و پایه در برنج. دانش کشاورزی، 17(4)، 97-112. SID. https://sid.ir/paper/29005/fa

    Vancouver: کپی

    فضلعلی پور مریم، ربیعی بابک، سمیع زاده لاهیجی حبیب اله، رحیم سروش حسین. استفاده از ضرایب علیت ژنتیکی برای تهیه شاخص های گزینشی بهینه و پایه در برنج. دانش کشاورزی[Internet]. 1386؛17(4):97-112. Available from: https://sid.ir/paper/29005/fa

    IEEE: کپی

    مریم فضلعلی پور، بابک ربیعی، حبیب اله سمیع زاده لاهیجی، و حسین رحیم سروش، “استفاده از ضرایب علیت ژنتیکی برای تهیه شاخص های گزینشی بهینه و پایه در برنج،” دانش کشاورزی، vol. 17، no. 4، pp. 97–112، 1386، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/29005/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button