مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,419
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

754
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر پارامترهای اقلیمی بر عملکرد و خطرپذیری عملکرد دو محصول گندم و جو دیم در استان آذربایجان غربی

صفحات

 صفحه شروع 31 | صفحه پایان 45

کلیدواژه

داده های ترکیبی یا تابلویی (پانل)Q2

چکیده

 سابقه و هدف: هیات بین الدول تغییر اقلیم (IPCC) اعلام کرده که اقلیم در حال تغییر است. از آنجایی که عملکرد محصولات کشاورزی دیم متاثر از عامل های اقلیمی است, متغیرهای اقلیمی و تغییر اقلیم می تواند بر عملکرد و خطرپذیری (خطرپذیری) عملکرد محصولات کشاورزی تاثیرگذار باشد. هدف از این بررسی شناسایی تاثیر عامل های اقلیمی و تغییرپذیری های اقلیم بر عملکرد و خطرپذیری عملکرد محصولات گندم و جو دیم در استان آذربایجان غربی می باشد.مواد و روش ها: برای دستیابی به هدف بالا تابع عملکرد تصادفی Just and Pope و با استفاده از داده های ترکیبی دوره زمانی 1394-1383 برای پنج شهرستان استان آذربایجان غربی که بیشترین تولید کنندگان این دو محصول بودند, استفاده شد. برای برآورد الگوهای اقتصادسنجی تابع های عملکرد و خطرپذیری عملکرد از فرم های تابعی خطی, درجه دوم, کاب داگلاس, ترانسندنتال و ترانسلوگ استفاده شد.نتایج و بحث: میزان بارندگی و میانگین دما تاثیر مثبت و سرعت باد تاثیر منفی بر عملکرد هر دو محصول گندم و جو دیم داشتند و تاثیر دمای کمینه و بیشینه بر عملکرد گندم و جو متفاوت می باشد. تاثیر کمینه دما بر عملکرد جو منفی و بر عملکرد گندم مثبت و تاثیر دمای بیشینه بر عملکرد گندم منفی و بر عملکرد محصول جو مثبت می باشند. همچنین متغیر میانگین دما بر خطرپذیری عملکرد هردو محصول گندم و جو تاثیر منفی داشته و خطرپذیری کاهنده می باشد. بارش و میانگین دمای بیشینه تاثیر منفی و میانگین دمای کمینه تاثیر مثبت بر خطرپذیری عملکرد محصول جو دیم دارند. متغیر های میانگین بیشینه دما و سرعت باد تاثیر مثبت بر خطرپذیری عملکرد گندم دیم داشته و خطرپذیری فزاینده می باشند و میانگین رطوبت دوره رشد دارای تاثیر منفی بر خطرپذیری عملکرد گندم می باشد. کشش عملکرد و خطرپذیری عملکرد دو محصول گندم و جو دیم نیز نسبت به متغیرها در استان آذربایجان غربی محاسبه شد. نتایج کشش عملکرد محصول گندم نسبت به متغیرهای بارش, میانگین دما, کمینه دما, بیشینه دما و سرعت باد به ترتیب 0.23, 1.75, 0.16, 1.56- و 0.16- و کشش عملکرد جو نیز به ترتیب 0.52, 0.82, 0.47-, 1.04 و 2.15- می باشد که افزایش دما بیشترین میزان تاثیر مثبت بر عملکرد گندم و سرعت باد بیشترین تاثیر منفی بر عملکرد جو دیم دارند. همچنین نتایج برآورد کشش خطرپذیری عملکرد محصول گندم نسبت به متغیرهای میانگین دما, بیشینه دما, رطوبت و سرعت باد به ترتیب 53.27-, 66.63, 10.30- و 6.32 و کشش خطرپذیری عملکرد جو نسبت به متغیرهای بارش, بیشینه دما, میانگین دما و کمینه دما نیز به ترتیب 2.24-, 4.89-, 20.89- و34.92 می باشند. افزایش بیشینه و کمینه دما بیشترین میزان افزایش خطرپذیری عملکرد و افزایش میانگین دما بیشترین میزان کاهش بر خطرپذیری عملکرد را به ترتیب برای گندم و جو دیم دارند.نتیجه گیری: بنابر نتایج یاد شده در زمینه کشش متغیرهای اقلیمی اثرگذار بر عملکرد و خطرپذیری عملکرد محصول گندم و جو دیم در استان آذربایجان غربی می توان گفت که متغیرهای اقلیمی بر عملکرد و خطرپذیری عملکرد محصولات گندم و جو تاثیرگذار بوده و تاثیر تغییر اقلیم بر عملکرد و خطرپذیری عملکرد محصول در این استان, برای محصول جو دیم متفاوت از گندم دیم می باشد. همچنین نتایج بیانگر آن است که تاثیر عامل های اقلیمی بر عملکرد و خطرپذیری عملکرد دو محصول گندم و جو در استان آذربایجان غربی به صورت غیرخطی بوده و هر یک از این عامل ها به تنهایی و مستقل از هم بر عملکرد و خطرپذیری عملکرد موثر نیستند, بلکه اثرگذاری توام آنها عملکرد و خطرپذیری عملکرد را تحت تاثیر قرار می دهد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    مولایی، مرتضی، صادقی، منصوره، و جوانبخت، عذرا. (1396). اثر پارامترهای اقلیمی بر عملکرد و خطرپذیری عملکرد دو محصول گندم و جو دیم در استان آذربایجان غربی. کشاورزی بوم شناختی، 7(2 )، 31-45. SID. https://sid.ir/paper/361862/fa

    Vancouver: کپی

    مولایی مرتضی، صادقی منصوره، جوانبخت عذرا. اثر پارامترهای اقلیمی بر عملکرد و خطرپذیری عملکرد دو محصول گندم و جو دیم در استان آذربایجان غربی. کشاورزی بوم شناختی[Internet]. 1396؛7(2 ):31-45. Available from: https://sid.ir/paper/361862/fa

    IEEE: کپی

    مرتضی مولایی، منصوره صادقی، و عذرا جوانبخت، “اثر پارامترهای اقلیمی بر عملکرد و خطرپذیری عملکرد دو محصول گندم و جو دیم در استان آذربایجان غربی،” کشاورزی بوم شناختی، vol. 7، no. 2 ، pp. 31–45، 1396، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/361862/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button