مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

249
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

472
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

برآورد اثر ژن و پارامترهای ژنتیکی عملکرد دانه و صفات وابسته در ژنوتیپ های نخود (.Cicer arietinum L) دیم با استفاده از روش دای آلل

صفحات

 صفحه شروع 288 | صفحه پایان 302

چکیده

 به منظور برآورد اثر ژن و پارامترهای ژنتیکی عملکرد دانه و برخی از صفات مورفولوژیک در شش رقم و لاین نخود همراه با بذور حاصل از تلاقی دای آلل کامل آن ها, آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گریزه سنندج در سال 96-1395 اجرا شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های نخود از نظر کلیه صفات مورد ارزیابی تفاوت معنی داری داشتند. بر مبنای نتایج تجزیه دای-آلل به روش هیمن, واریانس های ژنوتیپی به اجزای ژنتیکی افزایشی و غیر افزایشی تقسیم شدند. جزء ژنتیکی افزایشی برای کلیه صفات به جز وزن 100 دانه معنی دار بود. جزء غیرافزایشی نیز برای کلیه صفات در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. کمترین و بیشترین درجه ی غالبیت به ترتیب برای ارتفاع بوته و تعداد دانه در غلاف به دست آمدند. میانگین درجه ی غالبیت, حاکی از غالبیت ناقص ژن ها برای تعداد روز از کاشت تا رسیدگی و تعداد دانه در غلاف و فوق غالبیت برای سایر صفات بود. وراثت پذیری عمومی در دامنه ی 91/0 (برای تعداد غلاف در بوته) تا 68/0 (برای وزن 100 دانه) متغیر بود. بیشترین و کمترین مقدار وراثت پذیری خصوصی (به ترتیب 73/0 برای تعداد روز تا گلدهی و 06/0 برای عملکرد دانه) بدست آمد. نتایج تحلیل گرافیکی Wr/Vr نشان داد که برای تعداد روز از کاشت تا گلدهی, وزن 100 دانه و عملکرد دانه, غالبیت کامل وجود داشت. برای صفات تعداد روز از کاشت تا رسیدگی و تعداد دانه در غلاف, عرض از مبدأ مثبت و غالبیت ناقص حاکم بود. برای تعداد غلاف در بوته و ارتفاع بوته, عرض از مبدا منفی و عمل ژن فوق غالبیت بود و برای عملکرد دانه, همه ی والدین به جز ILC 482, نزدیک به مبدأ محور مختصات قرار داشته و تعداد آلل های غالب بیشتری را در بر داشتند. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که تلاقی رقم آزاد با لاین هایی که پتانسیل عملکرد بالا دارند, مناسب تر بوده و ترجیحاً تلاقی ها بین والدینی که در نمودار Wr/Vr دورتر از مبدأ مختصات قرار دارند, انجام شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    قلی نژاد، اسماعیل، کانونی، همایون، و خلیلی، معروف. (1397). برآورد اثر ژن و پارامترهای ژنتیکی عملکرد دانه و صفات وابسته در ژنوتیپ های نخود (.Cicer arietinum L) دیم با استفاده از روش دای آلل. مجله علوم زراعی ایران، 20(4 )، 288-302. SID. https://sid.ir/paper/373557/fa

    Vancouver: کپی

    قلی نژاد اسماعیل، کانونی همایون، خلیلی معروف. برآورد اثر ژن و پارامترهای ژنتیکی عملکرد دانه و صفات وابسته در ژنوتیپ های نخود (.Cicer arietinum L) دیم با استفاده از روش دای آلل. مجله علوم زراعی ایران[Internet]. 1397؛20(4 ):288-302. Available from: https://sid.ir/paper/373557/fa

    IEEE: کپی

    اسماعیل قلی نژاد، همایون کانونی، و معروف خلیلی، “برآورد اثر ژن و پارامترهای ژنتیکی عملکرد دانه و صفات وابسته در ژنوتیپ های نخود (.Cicer arietinum L) دیم با استفاده از روش دای آلل،” مجله علوم زراعی ایران، vol. 20، no. 4 ، pp. 288–302، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/373557/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button