مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

304
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

467
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم دوروم (.Triticum turgidum L) در مناطق معتدل ایران

صفحات

 صفحه شروع 127 | صفحه پایان 138

چکیده

 شناسایی لاین هایی با پتانسیل عملکرد و سازگاری عمومی بالا در مناطقی که سطح زیر کشت قابل توجهی از گندم دوروم را دارد, از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به منظور تعیین میزان سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم دوروم, تعداد 18 لاین انتخابی از آزمایشات مقایسه عملکرد پیشرفته گندم دوروم در اقلیم معتدل کشور همراه با دو رقم شاهد (گندم دوروم دنا و گندم نان پارسی) در چهار ایستگاه اقلیم معتدل شامل؛ کرج, نیشابور, کرمانشاه و اصفهان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و طی دو سال زراعی متوالی (1392-93 و 94-1393) کشت و مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای عملکرد دانه, داده ها مورد تجزیه واریانس مرکب قرارگرفت. با توجه به معنی دار شدن اثر اصلی ژنوتیپ و اثر متقابل ژنوتیپ در سال در مکان, به منظور بررسی دقیق تر اثر متقابل ژنوتیپ در محیط و بررسی وضعیت ژنوتیپ ها از لحاظ پایداری عملکرد, تجزیه پایداری به روش های غیر پارامتری رتبه و انحراف معیار رتبه, تک متغیره ضریب تغییرات محیطی و چند متغیره AMMI انجام شد. براساس روش تک متغیره ضریب تغییرات محیطی, ژنوتیپ های 1, 2, 3, 4, 10 و 11 و بر اساس روش غیر پارامتری رتبه و انحراف معیار رتبه, ژنوتیپ های 2, 3, 4, 8 و14 اثر متقابل کمتری را با محیط نشان داده و بعنوان ژنوتیپ های پایدار شناخته شدند. با در نظر گرفتن عملکرد دانه در کنار پایداری عملکرد به روشAMMI, ژنوتیپ های 2, 3, 4 و 8, در روش رتبه و انحراف معیار رتبه و همچنین ضریب تغییرات محیطی ژنوتیپ های 2, 3 و 4 انتخاب شدند. بنابراین ژنوتیپ های 2, 3 و 4 که براساس هر سه روش از عملکرد و پایداری عملکرد بیشتری برخوردار بودند, بعنوان ژنوتیپ های برتر شناخته شدند و با توجه به اینکه ژنوتیپ شماره 2 شاهد گندم نان رقم پارسی بوده و قبلا بعنوان رقم معرفی شده است, دو ژنوتیپ 3 و 4 با میانگین عملکرد دانه بالا (به ترتیب8650 و 8699 کیلوگرم در هکتار) و کمترین اثر متقابل با محیط, به عنوان ژنوتیپ هایی با عملکرد و پایداری عملکرد بالا شناخته شدند. این دو ژنوتیپ پس از بررسی سایر خصوصیات زراعی و کیفی, در صورت احراز برتری نسبت به ارقام رایج منطقه در شرایط کشاورزان, بعنوان رقم جدید برای مناطق معتدل کشور معرفی خواهند شد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    نجفی میرک، توحید، مویدی، علی اکبر، ساسانی، شهریار، و قندی، اکبر. (1398). ارزیابی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم دوروم (.Triticum turgidum L) در مناطق معتدل ایران. مجله علوم زراعی ایران، 21(2 )، 127-138. SID. https://sid.ir/paper/374748/fa

    Vancouver: کپی

    نجفی میرک توحید، مویدی علی اکبر، ساسانی شهریار، قندی اکبر. ارزیابی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم دوروم (.Triticum turgidum L) در مناطق معتدل ایران. مجله علوم زراعی ایران[Internet]. 1398؛21(2 ):127-138. Available from: https://sid.ir/paper/374748/fa

    IEEE: کپی

    توحید نجفی میرک، علی اکبر مویدی، شهریار ساسانی، و اکبر قندی، “ارزیابی سازگاری و پایداری عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم دوروم (.Triticum turgidum L) در مناطق معتدل ایران،” مجله علوم زراعی ایران، vol. 21، no. 2 ، pp. 127–138، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/374748/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button