مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,371
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

769
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

شناسایی ترکیبات شیمیایی و بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس گیاه مریم گلی (. Salvia officinalis L) در زمان های مختلف برداشت

صفحات

 صفحه شروع 1 | صفحه پایان 15

چکیده

 زمینه و هدف: امروزه به دلیل افزایش استفاده از داروهای شیمیایی و گسترش مقاومت میکروبی نسبت به آنتی بیوتیک های سنتتیک و همچنین عوارض جانبی مصرف داروها, شناسایی و معرفی گونه های گیاهی با خواص دارویی و ضد میکروبی اهمیت بسیاری دارد. مریم گلی یکی از مهم ترین گیاهان دارویی و معطر است که دارای اثرات ضد سرطانی, آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی می باشد. زمان برداشت بر میزان ترکیبات موثر گیاهان دارویی تاثیر دارد؛ زیرا کمیت و کیفیت اسانس اندام های گیاه در زمان های مختلف, متفاوت می باشد. در این راستا, پژوهش حاضر با هدف شناسایی ترکیبات اسانس اندام هوایی مریم گلی و نیز تعیین بهترین زمان برداشت به منظور دستیابی به بالاترین میزان اسانس, میزان ترکیبات فنلی و ویژگی های آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی آن در ارتباط با چهار باکتری گرم منفی و گرم مثبت انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه تجربی, نمونه های گیاهی در چهار زمان مختلف (اواسط اردیبهشت, اواسط تیر, اواسط شهریور و اواسط آبان) جمع آوری شد و سپس با استفاده از دستگاه کلونجر اسانس گیری گردید. جداسازی و شناسایی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس نمونه ها با استفاده از دستگاه های کروماتوگرافی گازی و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیف سنج جرمی صورت گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس نمونه ها با استفاده از آزمون مهار رادیکالهای آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل بررسی گردید. فعالیت ضد میکروبی اسانس نمونه ها نیز به روش های دیسک دیفیوژن, حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی تعیین شد. تجزیه و تحلیل آماری داده های مورد نظر با استفاده از نرم افزار SPSS 20 صورت گرفت و مقایسه میانگین ها به روش آزمون آماری چند دامنه ای دانکن انجام شد. یافته ها: مهم ترین ترکیبات موجود در اسانس مریم گلی در زمان های مختلف برداشت عبارت بودند از: آلفا-پینن, کامفن, آلفا-توجون, بتا-توجون, 1و8-سینیول و کامفور. بر مبنای نتایج, مونوترپن های اکسیژن دار بخش عمده ترکیبات اسانس را در تیر ماه (94/79 درصد), اردیبهشت (76/74 درصد), شهریور (47/73 درصد) و آبان (89/70 درصد) تشکیل دادند. بیشترین مقدار ترکیبات فنلی (74/0± 36/66 میلی گرم گالیک اسید در گرم اسانس) و کمترین میزان IC50 (15/0± 87/34 میکروگرم بر میلی لیتر) در اسانس حاصل از تیر ماه مشاهده شد. در تمامی زمان های برداشت, بیشترین و کمترین قطر هاله عدم رشد در غلظت 300 میلی گرم بر میلی لیتر به ترتیب برای استافیلوکوکوس اوریوس و سودوموناس آیروژینوزا مشاهده شد. همچنین اسانس مریم گلی اثر بازدارندگی بیشتری بر باکتری های گرم مثبت در مقایسه با باکتری های گرم منفی داشت. محدوده حداقل غلظت بازدارندگی در زمان های مختلف برداشت این گیاه با به نوع باکتری (گرم مثبت یا گرم منفی) بین 256-16 میلی گرم بر میلی لیتر متفاوت بود. نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان دادند که گیاه مریم گلی می تواند به عنوان یک منبع بالقوه جهت تولید ترکیبات دارویی و نگهدارنده طبیعی در محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرد. در مجموع با توجه به بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس مریم گلی, بهترین زمان برداشت آن اواسط تیر می باشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    ایزدی، زهرا، و میرزایی، ناصر. (1399). شناسایی ترکیبات شیمیایی و بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس گیاه مریم گلی (. Salvia officinalis L) در زمان های مختلف برداشت. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، 14(9 )، 1-15. SID. https://sid.ir/paper/376493/fa

    Vancouver: کپی

    ایزدی زهرا، میرزایی ناصر. شناسایی ترکیبات شیمیایی و بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس گیاه مریم گلی (. Salvia officinalis L) در زمان های مختلف برداشت. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم[Internet]. 1399؛14(9 ):1-15. Available from: https://sid.ir/paper/376493/fa

    IEEE: کپی

    زهرا ایزدی، و ناصر میرزایی، “شناسایی ترکیبات شیمیایی و بررسی خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی اسانس گیاه مریم گلی (. Salvia officinalis L) در زمان های مختلف برداشت،” مجله دانشگاه علوم پزشکی قم، vol. 14، no. 9 ، pp. 1–15، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/376493/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button