مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

807
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

483
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تأثیر تنش گرمای انتهای فصل بر دانه گرده و توان دانه بندی ژنوتیپ های جو (Hordeum vulgar L. )

صفحات

 صفحه شروع 111 | صفحه پایان 125

چکیده

 در این پژوهش, اثر تیمارهای مختلف دمایی شامل 25 (شاهد), 30, 35, 40 و 50 درجه سانتی گراد بر مورفولوژی دانه گرده, جوانه زنی و رشد لوله گرده در شرایط آزمایشگاهی و نیز تأثیر تنش گرمای انتهای فصل در طی کشت تأخیری بر تعداد دانه گرده در سنبله, عملکرد دانه و اجزای عملکرد 10 رقم جو در شرایط مزرعه ای شهرستان اهواز مورد بررسی قرار گرفت. با افزایش دما, جوانه زنی و طول لوله گرده همه ژنوتیپ ها به شدت کاهش یافت. در دمای 50 درجه سانتی گراد این کاهش به طور متوسط 72 و 60 درصد برای جوانه زنی و طول لوله گرده برآورد گردید. ژنوتیپ های مختلف, پاسخ متفاوتی به تیمارهای دمایی از نظر جوانه زنی و طول لوله گرده نشان دادند که بیانگر تفاوت بین ارقام از نظر تحمل به گرما بود. بر اساس شاخص پاسخ تنش کل (TSRI) در شرایط آزمایشگاهی, ارقام به سه گروه متحمل (جنوب, ریحان03, زهک, نصرت و خرم), نیمه حساس (یوسف, ایذه و ماهور) و حساس (نیمروز و آبیدر) طبقه بندی شدند. مشاهدات صورت گرفته به کمک میکروسکوپ الکترونی نگاره نشان داد که تنش گرما باعث تغییر مورفولوژی و ساختار منظم و خاص دانه گرده شد بطوری که برآمدگی ها و چین خوردگی های لایه اگزین دانه گرده تغییر یافت و در دماهای بالا تزئینات سطح اگزین دانه گرده از بین رفت. تنش گرما سبب کاهش تعداد دانه گرده در سنبله (90 درصد), عملکرد دانه (42 درصد) و سایر اجزای عملکرد گردید. براساس یافته های این پژوهش, مطالعه دانه گرده, اطلاعات مفیدی برای تسهیل و تسریع در غربالگری ژنوتیپ های جو متحمل به گرما و شناسایی مکانیزیم های افزایش تحمل به گرما در برنامه های به نژادی مناطق گرم فراهم می سازد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    اورکی، اکرم، سیاهپوش، محمدرضا، و راهنما، افراسیاب. (1398). تأثیر تنش گرمای انتهای فصل بر دانه گرده و توان دانه بندی ژنوتیپ های جو (Hordeum vulgar L. ). مجله علوم گیاهان زراعی ایران (علوم کشاورزی ایران)، 50(4 )، 111-125. SID. https://sid.ir/paper/382902/fa

    Vancouver: کپی

    اورکی اکرم، سیاهپوش محمدرضا، راهنما افراسیاب. تأثیر تنش گرمای انتهای فصل بر دانه گرده و توان دانه بندی ژنوتیپ های جو (Hordeum vulgar L. ). مجله علوم گیاهان زراعی ایران (علوم کشاورزی ایران)[Internet]. 1398؛50(4 ):111-125. Available from: https://sid.ir/paper/382902/fa

    IEEE: کپی

    اکرم اورکی، محمدرضا سیاهپوش، و افراسیاب راهنما، “تأثیر تنش گرمای انتهای فصل بر دانه گرده و توان دانه بندی ژنوتیپ های جو (Hordeum vulgar L. )،” مجله علوم گیاهان زراعی ایران (علوم کشاورزی ایران)، vol. 50، no. 4 ، pp. 111–125، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/382902/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button