مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

290
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

495
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثرهای کشندگی و زیرکشندگی اسانس های درمنه ی خراسانی (Artemisia khorassanica)، زیره ی سیاه (Carum carvi) و فلفل سیاه (Piper nigrum) روی بید سیب زمینی، Phthorimaea operculella

صفحات

 صفحه شروع 41 | صفحه پایان 57

چکیده

 در تحقیق حاضر اثرهای کشندگی و زیرکشندگی اسانس های گیاهان درمنه ی خراسانی, زیره ی سیاه و فلفل سیاه روی تعدادی از پراسنجه-های بید سیب زمینی ارزیابی شد. غلظت های کشنده ی (LC50) اسانس ها روی حشره ی کامل آفت تعیین شدند. غلظت های زیرکشنده ی (LC20) اسانس ها موجب کاهش مقدار امید به زندگی (ex) و ایجاد تغییرات متفاوتی در نرخ زنده مانی (lx) و نرخ تولیدمثلی(vx) نسبت به شاهد شدند. اسانس درمنه ی خراسانی نسبت به دو اسانس دیگر به طور معنی داری باعث کاهش مقدارهای پراسنجه های رشد جمعیت مانند نرخ ناخالص تولیدمثل (GRR), نرخ خالص تولیدمثل (R0), نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r), نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ ) و افزایش در میانگین مدت زمان طول یک نسل (T) شد. اسانس درمنه ی خراسانی بیشترین تأثیر را روی پراسنجه های زیستی مانند طول دوره های لاروی, مراحل نابالغ, طول عمر ماده, تعداد تخم های گذاشته شده و درصد تفریخ آن ها داشت. اسانس درمنه ی خراسانی باعث کاهش معنی داری در مقادیر ذخایر پروتئین (86/20 ± 2/489 میکروگرم بر شفیره), لیپید (70/48 ± 4/812 میکروگرم بر شفیره) و گلیکوژن (51/5 ± 4/96 میکروگرم بر شفیره) شفیره ها در مقایسه با شاهد (به ترتیب 38/28 ± 8/606, 97/54 ± 8/941 و 09/15 ± 4/150 میکروگرم بر شفیره) شد. بررسی اجزای شیمیایی اسانس ها نشان داد که ترکیبات کامفور و 8, 1-سینئول در درمنه ی خراسانی و 2-متیل-3-فنیل پروپان در زیره ی سیاه و فلفل سیاه بیشترین مقدار را داشتند. با توجه به اثرهای کشندگی و زیرکشندگی اسانس ها روی بید سیب-زمینی, انجام تحقیقات تکمیلی جهت مدیریت آفت پیشنهاد می شود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    ندائی، معصومه، نوری قنبلانی، قدیر، رفیعی دستجردی، هوشنگ، و عبادالهی، عسگر. (1399). اثرهای کشندگی و زیرکشندگی اسانس های درمنه ی خراسانی (Artemisia khorassanica), زیره ی سیاه (Carum carvi) و فلفل سیاه (Piper nigrum) روی بید سیب زمینی, Phthorimaea operculella. تحقیقات آفات گیاهی، 10(4 )، 41-57. SID. https://sid.ir/paper/389106/fa

    Vancouver: کپی

    ندائی معصومه، نوری قنبلانی قدیر، رفیعی دستجردی هوشنگ، عبادالهی عسگر. اثرهای کشندگی و زیرکشندگی اسانس های درمنه ی خراسانی (Artemisia khorassanica), زیره ی سیاه (Carum carvi) و فلفل سیاه (Piper nigrum) روی بید سیب زمینی, Phthorimaea operculella. تحقیقات آفات گیاهی[Internet]. 1399؛10(4 ):41-57. Available from: https://sid.ir/paper/389106/fa

    IEEE: کپی

    معصومه ندائی، قدیر نوری قنبلانی، هوشنگ رفیعی دستجردی، و عسگر عبادالهی، “اثرهای کشندگی و زیرکشندگی اسانس های درمنه ی خراسانی (Artemisia khorassanica), زیره ی سیاه (Carum carvi) و فلفل سیاه (Piper nigrum) روی بید سیب زمینی, Phthorimaea operculella،” تحقیقات آفات گیاهی، vol. 10، no. 4 ، pp. 41–57، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/389106/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button