مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

450
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

467
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تعیین و اعتبارسنجی نرم های تشخیص عناصر غذایی برای گندم در منطقه مغان

صفحات

 صفحه شروع 319 | صفحه پایان 329

چکیده

 سیستم تلفیقی تشخیص و توصیه (DRIS) و روش انحراف از درصد بهینه(DOP) برای تفسیر نتایج حاصل از تجزیه برگ استفاده می شود. در این تحقیق نمونه های برگ از 98 مزرعه گندم در منطقه مغان استان اردبیل در سال زراعی94-93جمع آوری شد. غلظت عناصر غذایی نیتروژن (N), فسفر (P), پتاسیم (K), کلسیم (Ca), منیزیم (Mg), روی (Zn), آهن (Fe), منگنز (Mn), مس (Cu) و بور (B) اندازه گیری شد. پس از گروه بندی مزارع نمونه برداری شده به دو گروه عملکردی بالا و پایین با استفاده از میانگین عملکرد, شاخص-هایDOP و DRIS محاسبه شدند. بر اساس میانگین شاخص ها, ترتیب نیاز عناصر غذایی برای مزارع با عملکرد پایین در روش DOP به صورت Zn > Cu > Fe > Mn > P > N > K = Ca > Mg > B و در روش DRIS به صورت Zn > Cu = Fe = Mn > P = N > B > K > Mg > Ca تعیین گردید. با توجه به منفی شدن شاخص های عناصر غذایی کم مصرف (Zn, Fe, Mnو Cu) در مزارع گندم, آزمون اعتبارسنجی مزرعه ای با محلول پاشی این عناصر در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در دو مزرعه با تعداد کل 96 کرت در سال زراعی 95-1394 اجرا گردید. نتایج آزمون نشان داد که شاخص های DRISو DOP به طور چشم گیری کاهش پیدا کردند و عناصر غذایی کم مصرف از اولویت های اول نیازمندی به اولویت های انتهایی منتقل شدند که نشان دهنده افزایش غلظت این عناصر غذایی در بافت های گیاهی و متعادل تر شدن غلظت عناصر غذایی بود. بعد از محلول پاشی عناصر کم مصرف ترتیب نیاز به عناصر غذایی در روش DRIS به صورت Mg > P > N = K > Fe = B > Mn = Zn > Ca = Cu و در روشDOP ترتیب Mg > N >Mn > P > K = Fe = Cu > Zn = B > Ca حاصل گردید. تیمار عناصر غذایی کم مصرف در آزمون اعتبارسنجی با متعادل سازی عناصر غذایی منجربه افزایش 28 درصدی در عملکرد شد. چون در منطقه مغان عناصر غذایی کم مصرف به ویژه Zn در اولویت های نخست کمبود قرار دارند, بنابراین, برای گندم در این منطقه, همراه با مصرف کودهای فسفر و نیتروژن, عناصر غذایی کم مصرف نیز باید مورد استفاده قرار گیرد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    گیگلویی، ابوالفضل، ریحانی تبار، عادل، و نجفی، نصرت اله. (1397). تعیین و اعتبارسنجی نرم های تشخیص عناصر غذایی برای گندم در منطقه مغان. پژوهش های خاک (علوم خاک و آب)، 32(3 الف )، 319-329. SID. https://sid.ir/paper/396747/fa

    Vancouver: کپی

    گیگلویی ابوالفضل، ریحانی تبار عادل، نجفی نصرت اله. تعیین و اعتبارسنجی نرم های تشخیص عناصر غذایی برای گندم در منطقه مغان. پژوهش های خاک (علوم خاک و آب)[Internet]. 1397؛32(3 الف ):319-329. Available from: https://sid.ir/paper/396747/fa

    IEEE: کپی

    ابوالفضل گیگلویی، عادل ریحانی تبار، و نصرت اله نجفی، “تعیین و اعتبارسنجی نرم های تشخیص عناصر غذایی برای گندم در منطقه مغان،” پژوهش های خاک (علوم خاک و آب)، vol. 32، no. 3 الف ، pp. 319–329، 1397، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/396747/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button