مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

287
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

472
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

برآورد فراسنجه های فنولوژی در مدل SSM-Wheat برای ژنوتیپ های گندم نان (.Triticum aestivum L) در استان گلستان

صفحات

 صفحه شروع 302 | صفحه پایان 314

چکیده

 به منظور محاسبه فراسنجه های (پارامترهای) مورد نیاز زیر مدل فنولوژیک در مدل SSM-Wheat (دماهای کاردینال, طول روز بحرانی و ضریب حساسیت به طول روز) و تعیین تعداد روز زیستی (روز بیولوژیک) ژنوتیپ های گندم در استان گلستان, آزمایشی در 12 تاریخ کاشت با هشت ژنوتیپ گندم (مروارید, تجن, کوهدشت, دریا, گنبد, آرتا, N-87-20 و N-87-19) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال های زراعی 1391 و 1392 اجرا شد. در این آزمایش از مدل بتا-درجه دوم برای توصیف رابطه تغییرات سرعت نمو تا ساقه رفتن با استفاده از دما و طول روز استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ های گتدم از نظر دماهای کاردینال و طول روز بحرانی وجود نداشت, ولی از نظر تعداد روز زیستی و ضریب حساسیت به طول روز تفاوت داشتند, بنابراین در مدل دماهای کاردینال (پایه, مطلوب و سقف) برای کلیه ژنوتیپ های گندم به ترتیب صفر, 28 و 40 درجه سانتی گراد در نظر گرفته شدند. بعلاوه طول روز بحرانی در این مدل 21 ساعت بدست آمد. ضریب حساسیت به طول روز برای ژنوتیپ های گندم بین 00272/0 تا 00691/0 تعیین شد. ژنوتیپ های گندم از نظر مراحل فنولوژیک کاشت تا سبزشدن (2/6 روز زیستی), پنجه زنی تا ساقه رفتن (9/7 روز زیستی), آبستنی تا سنبله-رفتن (4/3 روز زیستی), سنبله رفتن تا گرده افشانی (4/6 روز زیستی) و از رسیدگی فیزیولوژیک تا برداشت (8/6 روز زیستی) تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند, با این حال از نظر مراحل فنولوژیک سبزشدن تا پنجه زنی (5/6 تا 9/9 روز زیستی), ساقه رفتن تا آبستنی (7/4 تا 9/5 روز زیستی) و گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیک (1/21 تا 8/24 روز زیستی) دارای تفاوت معنی داری بودند. نتایج ارزیابی مدل نشان داد که مقدار جذر میانگین مربعات خطا برای روز تا گرده افشانی و روز تا رسیدگی به ترتیب 7/7 (با ضریب تغییرات 3/10 درصد) و 1/7 (با ضریب تغییرات 2/5 درصد) روز بودند. در این آزمایش فراسنجه های دماهای کاردینال, طول روز بحرانی, ضریب حساسیت به طول روز و روز زیستی با دقت قابل قبولی برای ارقام گندم در استان گلستان برآورد شدند.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    پناهی، محمدحسن، سلطانی، افشین، زینلی، ابراهیم، کلاته عربی، مهدی، و نه بندانی، علیرضا. (1398). برآورد فراسنجه های فنولوژی در مدل SSM-Wheat برای ژنوتیپ های گندم نان (.Triticum aestivum L) در استان گلستان. مجله علوم زراعی ایران، 21(4 )، 302-314. SID. https://sid.ir/paper/399091/fa

    Vancouver: کپی

    پناهی محمدحسن، سلطانی افشین، زینلی ابراهیم، کلاته عربی مهدی، نه بندانی علیرضا. برآورد فراسنجه های فنولوژی در مدل SSM-Wheat برای ژنوتیپ های گندم نان (.Triticum aestivum L) در استان گلستان. مجله علوم زراعی ایران[Internet]. 1398؛21(4 ):302-314. Available from: https://sid.ir/paper/399091/fa

    IEEE: کپی

    محمدحسن پناهی، افشین سلطانی، ابراهیم زینلی، مهدی کلاته عربی، و علیرضا نه بندانی، “برآورد فراسنجه های فنولوژی در مدل SSM-Wheat برای ژنوتیپ های گندم نان (.Triticum aestivum L) در استان گلستان،” مجله علوم زراعی ایران، vol. 21، no. 4 ، pp. 302–314، 1398، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/399091/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button