مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

793
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

187
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

4

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه عامل ها برای صفات مورفولوژیک در ژنوتیپ های لوبیا

صفحات

 صفحه شروع 127 | صفحه پایان 140

چکیده

 به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی ویژگی های مورفولوژیک در 121 ژنوتیپ لوبیا سفید, قرمز و چیتی, بررسی روابط میان صفات برای استفاده در برنامه های به نژادی و شناخت عوامل پنهانی موثر بر روابط داخلی میان صفات از راه تجزیه و تحلیل های چند متغیره, آزمایشی در سال 1376 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان, در چارچوب طرح لاتیس ساده اجرا گردید.برای کلیه صفات مورد بررسی تنوع زیادی میان ژنوتیپ ها مشاهده شد. ضرایب تنوع فنوتیپی برای کلیه صفات از ضرایب تنوع ژنتیکی بزرگ تر بودند. در میان ویژگی های بررسی شده, عملکرد بوته, شمار غلاف در ساقه های فرعی و اصلی, طول ساقه های فرعی و اصلی, شمار گره در ساقه های فرعی و ساقه اصلی, وزن صد دانه و شمار ساقه فرعی به ترتیب دارای ضریب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی بزرگی بودند. شمار روز تا رسیدگی کمترین تنوع را داشت. صفات مربوط به ساقه های فرعی تنوع بیشتری را نسبت به صفات مشابه در ساقه اصلی نشان دادند. تجزیه عامل ها برای کلیه ژنوتیپ ها, و به طور جداگانه برای لوبیای قرمز, سفید و چیتی, رشد محدود و رشد نامحدود چهار عامل را مشخص نمود, که بیش از 78.4 درصد از تنوع را توجیه کردند. نتایج تجزیه و تحلیل روی همه ژنوتیپ ها نشان داد که عامل اول به طور عمده وابسته به شمار روز تا رسیدگی, طول ساقه های اصلی و فرعی و شمارگره در ساقه های اصلی و فرعی بود, و عامل رشد رویشی نامیده شد. عوامل دوم و سوم بیشترین وابستگی ها را به صفات شمار غلاف در ساقه های اصلی و فرعی, شماردانه در غلاف ساقه های اصلی و فرعی و وزن صد دانه داشتند, و عامل های اجزای عملکرد نام نهاده شدند. عامل چهارم بیشترین هم بستگی را با شمار ساقه فرعی داشت, که به همین نام شناخته شد. عوامل اول و چهارم مرتبط به ویژگی های رشد رویشی و مبداهای فیزیولوژیک بودند. عوامل دوم و سوم با مقصدهای فیزیولوژیک ارتباط داشتند. بر مبنای نتایج رگرسیون مرحله ای, شمارغلاف در ساقه های فرعی مهم ترین جزء عملکرد بود, و شمار غلاف در ساقه اصلی, وزن صد دانه و شمار دانه در غلاف در رتبه های بعدی قرار داشتند. شمار غلاف در ساقه های فرعی و اصلی بیشترین ارتباط را با عملکرد داشتند.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

رضایی، عبدالمجید، عزیزی، فرهاد، و میرمحمدی میبدی، سیدعلی محمد. (1380). بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه عامل ها برای صفات مورفولوژیک در ژنوتیپ های لوبیا. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، 5(3)، 127-140. SID. https://sid.ir/paper/438727/fa

Vancouver: کپی

رضایی عبدالمجید، عزیزی فرهاد، میرمحمدی میبدی سیدعلی محمد. بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه عامل ها برای صفات مورفولوژیک در ژنوتیپ های لوبیا. علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1380؛5(3):127-140. Available from: https://sid.ir/paper/438727/fa

IEEE: کپی

عبدالمجید رضایی، فرهاد عزیزی، و سیدعلی محمد میرمحمدی میبدی، “بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه عامل ها برای صفات مورفولوژیک در ژنوتیپ های لوبیا،” علوم آب و خاک (علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 5، no. 3، pp. 127–140، 1380، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/438727/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button