Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,476
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

250
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

واکنش گیاه زعفران (.Crocus sativus L) به تنش یخ زدگی در شرایط کنترل شده

صفحات

 صفحه شروع 50 | صفحه پایان 86

چکیده

 رشد و نمو گیاه زعفران عمدتا منطبق بر فصل های پاییز و زمستان است و گیاه در طی این مدت در معرض تنش سرما و یخ زدگی قرار می گیرد. این مطالعه باهدف بررسی اثر تنش یخ زدگی بر سه اکوتیپ زعفران (قائن, کاشمر و تربت حیدریه) در شرایط کنترل شده در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهان زراعی, دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد, به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. به منظور ایجاد خوسرمایی گیاهان در محیط طبیعی رشد داده شده و سپس برای اعمال دماهای یخ زدگی به فریزر ترموگرادیان منتقل شدند و در معرض شش دما (صفر, 4-, 8-, 12-, 16-, 20- درجه سانتی گراد) قرار گرفتند. میزان پایداری غشاء سیتوپلاسمی با استفاده از شاخص نشت الکترولیت ها مورد ارزیابی قرار گرفت و دمای کشنده برای 50 درصد نمونه ها بر اساس آن تعیین گردید. درصد بقا گیاهان سه هفته پس از تیمارهای یخ زدگی و رشد آن ها در شاسی سرد از طریق شمارش تعداد بوته ها و تعیین نسبت آن ها به تعداد بوته قبل از تیمار یخ زدگی تعیین گردید. درصد نشت الکترولیت ها, 50el LT و درصد بقا به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند. بیشترین و کمترین درصد نشت الکترولیت ها در دمای 20- درجه سانتی گراد به ترتیب مربوط به اکوتیپ کاشمر و اکوتیپ تربت حیدریه بود. نتایج اثر متقابل دما و اندام نشان داد که بیشترین و کمترین درصد نشت الکترولیت ها به ترتیب مربوط به اندام برگ در دمای 20- درجه سانتی گراد و بنه در دمای صفر درجه سانتی گراد بود. اکوتیپ های قائن و کاشمر بیشترین و اکوتیپ تربت حیدریه کمترین مقدار 50el LT را داشتند. همبستگی معنی داری ( ** 0.82= r) بین درصد نشت الکترولیت ها و 50el LT بنه زعفران مشاهده شد, به طوری که با کاهش درصد نشت الکترولیت ها, دمای 50 درصد کشندگی کاهش یافت. هر سه اکوتیپ زعفران تا دمای 12- درجه سانتی گراد 100 درصد بقا داشتند و با کاهش بیشتر دما درصد بقا کاهش یافت و کمترین درصد بقا در دمای 20- درجه سانتی گراد مشاهده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که اکوتیپ تربت حیدریه از کمترین درصد نشت الکترولیت ها, کمترین 50el LT و بیشترین تحمل نسبت به تنش یخ زدگیبرخوردار بود.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    نظامی، احمد، رضوان بیدختی، شهرام، و سنجانی، سارا. (1395). واکنش گیاه زعفران (.Crocus sativus L) به تنش یخ زدگی در شرایط کنترل شده. تنش های محیطی در علوم زراعی، 9(1)، 50-86. SID. https://sid.ir/paper/517321/fa

    Vancouver: کپی

    نظامی احمد، رضوان بیدختی شهرام، سنجانی سارا. واکنش گیاه زعفران (.Crocus sativus L) به تنش یخ زدگی در شرایط کنترل شده. تنش های محیطی در علوم زراعی[Internet]. 1395؛9(1):50-86. Available from: https://sid.ir/paper/517321/fa

    IEEE: کپی

    احمد نظامی، شهرام رضوان بیدختی، و سارا سنجانی، “واکنش گیاه زعفران (.Crocus sativus L) به تنش یخ زدگی در شرایط کنترل شده،” تنش های محیطی در علوم زراعی، vol. 9، no. 1، pp. 50–86، 1395، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/517321/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا