مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,293
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

668
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

7

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی همبستگی بین برخی از صفات کمی برنج (.Oryza sativa L) با عملکرد دانه از طریق تجزیه علیت

صفحات

 صفحه شروع 25 | صفحه پایان 35

چکیده

 بذر شش واریته برنج با نام های: بینام, دمسیاه, شاه پسند, سپیدرود, خزر و والد 46 به همراه نتایج حاصل از تلاقی دل آلل آنها در سال 1369 در موسسه تحقیقات برنج کشور - رشت به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار کشت و مورد ارزیابی قرار گرفتند. ده صفت کمی شامل تعداد پنجه در بوته, زمان نشا کاری تا ظهور اولین خوشه, زمان نشا کاری تا رسیدن کامل دانه, ارتفاع بوته, طول خوشه, تعداد دانه پر در خوشه, وزن هزار دانه, تعداد دانه پوک در خوشه, نسبت طول به عرض دانه برنج و عملکرد شلتوک هر بوته با استفاده از میانگین ده نمونه برای هر صفت اندازه گیری و یادداشت برداری شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که کلیه ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد بررسی تفاوت های معنی داری با هم دارند. محاسبه ضرایب همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی برای هر جفت از صفات با برآورد واریانس و کوواریانس های ژنوتیپی انجام گردید. در اکثر موارد علامت ضرایب همبستگی های ژنوتیپی و فنوتیپی با هم یکسان بودند. همچنین در موارد زیادی ضرایب همبستگی ژنوتیپی و فنوتیپی از نظر مقدار به هم نزدیک بودند که نشان دهنده کاهش واریانس و کوواریانس محیطی تا یک سطح قابل اغماض می باشد. برای ارائه نتایج ضرایب همبستگی و علیت از ضرایب همبستگی ژنوتیپی به دلیل اهمیت آن در مقایسه با ضرایب فنوتیپی استفاده شد. ضریب همبستگی ژنوتیپی عملکرد دانه در بوته (گرم) با وزن هزار دانه (**0.31=rG) تعداد دانه پرخوشه (**0.61=rG) و تعداد پنجه در بوته (** 0.37=rG) مثبت و معنی دار و ضریب همبستگی ژنوتیپی عملکرد دانه در بوته با تعداد دانه های پوک در خوشه (** 0.65-=rG), ارتفاع بوته (**0.26-=rG) و زمان نشاء کاری تا رسیدن کامل دانه (** 0.52-= rG) منفی و معنی دار بود. نتایج حاصل از تجزیه علیت و همبستگی های ژنوتیپی موجود حاکی از این بود که با تکیه بر صفاتی مانند تعداد دانه پرخوشه و زمان نشا تا رسیدگی کامل دانه (زودرسی ژنوتیپ ها) بتوان گزینش موفقی جهت افزایش عملکرد شلتوک هر بوته انجام داد. صفاتی مانند تعداد پنجه بیشتر در بوته و پاکوتاهی بوته ها نیز می تواند با توجه به همبستگی های ژنوتیپی موجود, به تحقیق هدف افزایش عملکرد بوته تا حدودی کمک نماید.

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

هنرنژاد، رحیم. (1381). بررسی همبستگی بین برخی از صفات کمی برنج (.Oryza sativa L) با عملکرد دانه از طریق تجزیه علیت. مجله علوم زراعی ایران، 4(1)، 25-35. SID. https://sid.ir/paper/57115/fa

Vancouver: کپی

هنرنژاد رحیم. بررسی همبستگی بین برخی از صفات کمی برنج (.Oryza sativa L) با عملکرد دانه از طریق تجزیه علیت. مجله علوم زراعی ایران[Internet]. 1381؛4(1):25-35. Available from: https://sid.ir/paper/57115/fa

IEEE: کپی

رحیم هنرنژاد، “بررسی همبستگی بین برخی از صفات کمی برنج (.Oryza sativa L) با عملکرد دانه از طریق تجزیه علیت،” مجله علوم زراعی ایران، vol. 4، no. 1، pp. 25–35، 1381، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/57115/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button