Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,131
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

539
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

3

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثرات شوری بر کاهش عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیکی 30 رقم گندم

صفحات

 صفحه شروع 153 | صفحه پایان 163

چکیده

 در یک آزمایش گلخانه ای در کشت گلدانی اثرات آبیاری با آب شور (0 و 80 گرم NaCI در لیتر) بر روی عملکرد دانه عملکرد بیولوژیکی, غلظت پتاسیم, سدیم و پتانسیل آب برگ 30 رقم گندم مورد ارزیابی قرار گرفت. این بررسی در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در تیمار شاهد آبیاری با آب معمولی و در تیمار شوری آبیاری با آب همراه NaCl به صورت تدریجی انجام شد, به طوری که شوری خاک در حد 15 ds m-1 ثابت بماند. بر اساس نتایج این آزمایش شوری در کلیه ارقام باعث کاهش عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی (برحسب گرم در بوته) می شود به طوری که در شرایط تنش عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیکی به ترتیب 63.6 و 53.4 درصد کاهش یافت. در بین ارقام مورد مطالعه چمران, اروند – 1 و کارچیا – 66 به طور معنی داری دارای عملکرد بیشتری نسبت به سایر ارقام بوند و ارقام بودند و ارقام اترک, پیتیک و بولانی کمترین عملکرد دانه در شرایط تنش را داشتند. همچنین در این مرحله افزایش در غلظت Na+ برگ ارقام حساس شدید تر از ارقام متحمل می باشد. در این آزمایش مشاهده که ارقام حساس شدید تر از ارقام متحمل می باشد. در این آزمایش مشاهده که ارقام قدس, اترک و پیتیک کمترین نسبت K+/Na+ را داشتند. ارقامی که کمترین نسبت K+/Na+ را داشتند تحت شرایط تنش بیشترین غلظت Na+ را داشتند. هم چنین ارقام مذکور از لحاظ صفت عملکرد و شاخص STIy نیز جز حساس ترین ارقام به شوری ارزیابی شدند. بنابراین به نظر می رسد تجمع بیشتر  Na+در مقایسه با k+ در برگ این ارقام و اثرات مضر این یون علت اصلی کاهش عملکرد این ارقام می باشد با توجه به نتایج این آزمایش همبستگی مثبت و معنی (r=0.27**) بین پتانسیل آب برگ و عملکرد نشان می دهد که ارقام دارای پتانسیل آب برگ بالاتر در شرایط تنش شوری به واسطه پرهیز از تنش خشکی فیزیولوژیکی ناشی از شوری تحمل بیشتری به شوری داشته اند. این نکته می تواند موید این مطلب باشد که اجتناب از شوری طریقه اصلی تحمل گندم به شوری می باشد و ممکن است ساز و کار تحمل نقش کمتری داشته باشد. 

استنادها

ارجاعات

استناددهی

APA: کپی

رجبی، رحمان، پوستینی، کاظم، جهانی پور، پروانه، و احمدی، علی. (1384). اثرات شوری بر کاهش عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیکی 30 رقم گندم. علوم کشاورزی، 11(2)، 153-163. SID. https://sid.ir/paper/7646/fa

Vancouver: کپی

رجبی رحمان، پوستینی کاظم، جهانی پور پروانه، احمدی علی. اثرات شوری بر کاهش عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیکی 30 رقم گندم. علوم کشاورزی[Internet]. 1384؛11(2):153-163. Available from: https://sid.ir/paper/7646/fa

IEEE: کپی

رحمان رجبی، کاظم پوستینی، پروانه جهانی پور، و علی احمدی، “اثرات شوری بر کاهش عملکرد و برخی از صفات فیزیولوژیکی 30 رقم گندم،” علوم کشاورزی، vol. 11، no. 2، pp. 153–163، 1384، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/7646/fa

مقالات مرتبط نشریه ای

مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا