مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,992
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

236
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

4

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

آلودگیهای میکروبی در بستنی های سنتی شهر یاسوج 1381

صفحات

 صفحه شروع 59 | صفحه پایان 66

چکیده

 مقدمه و هدف: بستنی محصولی لبنی و منجمد شده است که از ترکیب و فرآیند مناسب خامه و بعضی از فرآورده های لبنی, شکر و مواد طعم دهنده به دست می آید و می تواند حاوی پایدار کننده ها , قوام دهنده ها و رنگ نیز باشد .امروزه بستنی ها منحصرا از فرآورده های شیر تهیه می شوند و انواعی از بستنی شیری  به آن چربی نباتی اضافه می گردد که  مجموعا 80 تا 90 درصد از تولید بستنی را در دنیا تشکیل می دهد. از آنجایی که تهیه و توزیع  مراکز بستنی سنتی در اکثر نقاط ایران رایج است و افراد زیادی به خصوص در فصل گرم سال از آن استفاده می کنند,  لذا این پژوهش با هدف تعیین آلودگی های میکروبی در بستنی های سنتی شهر یاسوج انجام گرفت. مواد و روش کار : این پژوهش از نوع توصیفی – تحلیلی  به صورت  مقطعی می باشد که در آن کلیه مراکز تهیه و توزیع بستنی های  سنتی در شهر یاسوج  در سال 1381, با روش نمونه گیری ساده انتخاب شدند . در این پژوهش شاخص های بهداشتی مکانهای تهیه و توزیع مراکز  مذکور بر اساس قانون ماده 13 وزارت بهداشت ودرمان وآموزش پزشکی مورد مشاهده قرار گرفت و در پرسشنامه مربوط وارد گردید . در طی یک هفته به طور مستمر از مراکز مذکور (در مرحله اول و 70 درصد آن در مرحله دوم) بر اساس اصول رعایت بهداشتی (استریل, نگهداری نمونه ها در جعبه یخی پس از نمونه برداری تا رساندن آنها به آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی استان جهت انجام آزمایشات مربـوط  حداکثر 4 ساعت) نمونه برداری شد . یافته ها: در این پژوهش نشان داده شد که70 درصد مراکز تهیه و توزیع بستنی در شهر یاسوج آلودگی میکروبی دارند . همچنین در60 درصد مراکز تهیه و توزیع  اصول و موازین بهداشتی رعایت نمی گردد. این پژوهش نشان داد که آلودگی میکروبی مراکز تهیه و توزیع مورد بررسی برحسب کلی فرم 80 درصد , اشیرشیاکلی 50درصد, استافیلوکوکوس ارئوس 40 درصد, باسیلوس سرئوس 10درصد و سالمونلا فاقد آلودگی بوده است . میزان آلودگی میکروبی بر اساس آزمایشهای انجام شده بر روی کل نمونه ها بر حسب کلی فرم 5/51 درصد , اشیرشیاکلی 17درصد, استافیلوکوکوس ارئوس 6/28 درصد, باسیلوس سرئوس 5/1 درصد و سالمونلا فاقد آلودگی بوده است. 50 درصد کارگران فاقد کارت بهداشتی بوده و   70 درصد مراکز توزیع, ساختمان آنها دارای حشرات ودارای فرورفتگی بر روی دیوار بودند. همچنین بین  سابقه کار افراد در مراکز و کاهش میزان آلودگی رابطه معنی داری بود و بین سواد پایین تر از دیپلم و بالا بودن میزان آلودگی میکروبی در بستنی های سنتی براساس تست فیشر رابطه معنی داری بوده است (05/(p<0.نتیجه گیری : منبع آلودگی های میکروبی بستنی ها بر حسب کلی فرم در مراکز تهیه و توزیع بستنی به ترتیب؛ ظروف تولید و نگهداری بستنی 100 درصد, دست کارگران توزیع کننده 4/71 درصد و ظروف حمل بستنی 1/52 درصد آلوده بوده اند. آلودگی بر حسب اشرشیاکلی در ظروف نگهداری 1/57 درصد, دست کارگران 9/49 درصد , ظروف تولید 3/14 درصد آلوده بودند, اما آب و شیر مورد استفاده در تهیه بستنی فاقد آلودگی بودند. با توجه به نتایج این پژوهش لازم است دست اندرکاران در امور بهداشتی استان توجه ویژه به امر تهیه و توزیع بستنی نمایند و زمینه برای تبدیل وضعیت تهیه و توزیع بستنی از سنتی به صنعتی را فراهم آورند. 

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    پورمحمدی، عزیزاله، محمدی، جمشید، میرزایی، علی، مومنی نژاد، محسن، و افشار، رحمت اله. (1382). آلودگیهای میکروبی در بستنی های سنتی شهر یاسوج 1381. ارمغان دانش، 8(29)، 59-66. SID. https://sid.ir/paper/77976/fa

    Vancouver: کپی

    پورمحمدی عزیزاله، محمدی جمشید، میرزایی علی، مومنی نژاد محسن، افشار رحمت اله. آلودگیهای میکروبی در بستنی های سنتی شهر یاسوج 1381. ارمغان دانش[Internet]. 1382؛8(29):59-66. Available from: https://sid.ir/paper/77976/fa

    IEEE: کپی

    عزیزاله پورمحمدی، جمشید محمدی، علی میرزایی، محسن مومنی نژاد، و رحمت اله افشار، “آلودگیهای میکروبی در بستنی های سنتی شهر یاسوج 1381،” ارمغان دانش، vol. 8، no. 29، pp. 59–66، 1382، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/77976/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button