Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

7,404
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

1,100
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی آلودگی بار میکروبی کل، کلی فرم و اشرشیا کلی شیر خام از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه در استان لرستان

صفحات

 صفحه شروع 67 | صفحه پایان 78

چکیده

 مقدمه: کیفیت اولیه شیر خام متاثر از عواملی همچون تغذیه دام, سلامتی دام, ترکیب شیمیایی شیر و فعالیت میکروب موجود در آن بوده که بر روی محصولات نهایی تاثیر گذار می باشد. بنابر این کیفیت شیر خام به مدت زمان و شرایطی که شیر از تولید تا تحویل به کارخانه طی می کند بستگی تمام دارد. در استان لرستان 97% شیر تولیدی گاوها از واحدهای کوچک و روستایی بدست می آید. پژوهش فوق با هدف بررسی کانون های آلودگی شیر خام و شناخت نقاط بحرانی آلودگی شیر خام از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه در سال 1382 انجام گرفت.مواد و روش ها: جهت نمونه گیری از شیر خام مراکز با ظرفیت جمع آوری شیر بیش از 3 تن, 1.5 تا 3 تن و کمتر از 1.5 تن به عنوان مراکز با ظرفیت بالا, متوسط و کم تعیین گردید. مراحل نمونه برداری شامل نمونه گیری از شیر پستان, ظروف جمع آوری و نگهداری شیر, مخرن ماشین سیار جمع آوری, مخزن سردکن مرکز جمع آوری و از تانکر حمل شیر به کارخانه بود. آزمایش شمارش کلی بار میکروبی (TC) و آزمایشهای شیمیایی شامل میزان اسیدیته و pH شیر بود. کل نمونه جمع آوری شده در هر ماه 45 نمونه و در طی 12 ماه 540 نمونه جمع آوری گردید. داده ها جهت تجزیه و تحلیل آمار به لگاریتم در پایه 10 تغییر یافته و توسط نرم افزار SPSS 11.5 با استفاده از روش (GLM) آنالیزواریانس گردید.یافته ها: میانگین بار میکروبی (TC) در کلیه فصول سال 6.43± 0.37 cfu/ml بود. اثر ماههای مختلف سال, مراحل مختلف نمونه گیری از شیر و ظرفیت مراکز جمع آوری بر روی بار میکروبی کل, کلی فرم و اشرشیا کلی کاملا معنی دار بود (P<0.01). نتایج نشان داد کمترین بار میکروبی در دی ماه با 6.31±0.38 cfu/ml و بیشترین بار میکروبی در مرداد ماه با میزان 6.57±0.31 cfu/ml بود. نتایج نشان داد کاهش بار میکروبی از شهریور ماه شروع و در دی و بهمن به کمترین میزان می رسید. نتایج همچنین نشان داد بیشترین میزان باکتریهای کلی فرم و اشرشیا کلی در شهریور ماه بوده و کمترین میزان کلی فرم در شیر خام در دی و بهمن و اشرشیا کلی در بهمن و اسفند ماه بود. ضرایب همبستگی نشان داد بین بار میکروبی با کلی فرم (r=0.90) و با اشرشیا کلی (r=0.79), همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت (P<0.01).بحث و نتیجه گیری: بطور کلی مشکل مهم جمع آوری شیر در استان لرستان, دوری برخی مراکز جمع آوری شیر و مدت زمان طولانی انتقال شیر از این مراکز تا کارخانه شیر بوده, که بعنوان یکی از علل مهم افزایش بار میکروبی کل از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه می باشد. علاوه بر این امکانات ارتباطی محدود برخی از روستاها باعث افزایش بار میکروبی شیر خام در این مناطق گردیده است.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    یاراحمدی، بهروز، مهدوی عادلی، حمیدرضا، و مویدی نژاد، اعظم. (1387). بررسی آلودگی بار میکروبی کل, کلی فرم و اشرشیا کلی شیر خام از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه در استان لرستان. یافته، 10(3 (پیاپی 37))، 67-78. SID. https://sid.ir/paper/79756/fa

    Vancouver: کپی

    یاراحمدی بهروز، مهدوی عادلی حمیدرضا، مویدی نژاد اعظم. بررسی آلودگی بار میکروبی کل, کلی فرم و اشرشیا کلی شیر خام از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه در استان لرستان. یافته[Internet]. 1387؛10(3 (پیاپی 37)):67-78. Available from: https://sid.ir/paper/79756/fa

    IEEE: کپی

    بهروز یاراحمدی، حمیدرضا مهدوی عادلی، و اعظم مویدی نژاد، “بررسی آلودگی بار میکروبی کل, کلی فرم و اشرشیا کلی شیر خام از مرحله دوشش تا تحویل به کارخانه در استان لرستان،” یافته، vol. 10، no. 3 (پیاپی 37)، pp. 67–78، 1387، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/79756/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا